Augustin Dumon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Augustin Dumon-Dumortier)
Ga naar: navigatie, zoeken

Augustin Aimable Dumon, ook Dumon-Dumortier, (Rijsel, 4 december 1791 - Doornik, 28 januari 1852) was een Belgisch industrieel, diplomaat en liberaal politicus.

Levensloop[bewerken]

Augustin Dumon was een zoon van de Fransman Pierre Dumon en van Angelique Lepetit. Hij trouwde met Marie Dumortier, enige dochter van de welvarende kalkovenuitbater M. Dumortier, en ze waren de ouders van volksvertegenwoordiger Auguste Dumon en van senator Henri Dumon.

Hij werd op 5 november 1830 door het Voorlopig Bewind tot Belg genaturaliseerd. Hij bracht het bedrijf van zijn schoonvader tot nog grotere bloei en was ook actief als suikerfabrikant. Omdat hij vaststelde dat de concurrentie tussen de kalkovens dodelijk was, stichtte hij, samen met graaf Albéric du Chastel voor de aankoop van kalk, die onder hun directie bloeide.

De verkregen naturalisatie opende de weg voor een politieke carrière. Vanaf einde 1830 was hij gemeenteraadslid en schepen van Doornik, een stad waarvan hij van 1848 tot aan zijn dood burgemeester was.

In 1835 werd hij verkozen tot liberaal senator voor het arrondissement Doornik, een mandaat dat hij eveneens tot aan zijn dood zou vervullen. Daar nog bij was hij in 1847-1848 gouverneur van Henegouwen en werd hij (na aan het gouverneurschap te hebben verzaakt ingevolge de wet op de onverenigbaarheden) voorzitter van de Senaat, eveneens tot aan zijn dood. In 1849 reisde hij als gevolmachtigd minister naar Den Haag om er de felicitaties van de Belgische regering over te maken bij de troonsbestijging van Willem II.

Literatuur[bewerken]

  • Théodore JUSTE, Augustin Dumon-Dumortier, in: Biographie nationale de Belgique, T. VI, Brussel, 1878.
  • Jean-Luc DE PAEPE & Christiane RAINDORF-GERARD, Le Parlement belge, 1831-1894. Données biographiques, Brussel, 1996.

Referenties[bewerken]

Voorganger:
Edouard Mercier
Provinciegouverneur in Henegouwen
1847 - 1848
Opvolger:
Adolphe de Vrière
Voorganger:
Pierre de Schiervel
Voorzitter van de Senaat
1848 - 1852
Opvolger:
Eugène de Ligne