Australische talen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Australische talen is de verzamelnaam voor enkele verschillende taalfamilies en isolaten die van oorsprong worden of werden gesproken in Australië en een paar nabijgelegen eilanden zoals Tasmanië. Deze talen zijn van de verschillende Aboriginalgroepen. De genetische relatie tussen de talen is niet precies bekend.

Achtergrond[bewerken]

Eind 18e eeuw waren er tussen de 350 en 750 verschillende Aborginalgroepen, en een gelijk aantal talen of dialecten.[1] Begin 21e eeuw waren er nog maar 150 van deze inheemse talen over,[2] die op 20 na allemaal gevaar lopen te zullen verdwijnen. Van de talen die nog over zijn wordt slechts 10% geleerd aan kinderen. Dit gebeurt vooral in geïsoleerde gebieden.

De Tasmaniërs werden al vroeg in de geschiedenis van de Europese kolonisatie van Australië en omstreken vrijwel geheel uitgeroeid, en hun talen zijn daarmee ook verdwenen. Of en in hoeverre deze talen verwant waren aan de op het Australische vasteland gesproken talen is dus niet bekend.

Classificatie[bewerken]

Een kaart van de verschillende taalfamilies in Australië. Van west naar oost:

 Nyulnyulan

 Bunaban

 Wororan

 Djeragan

 Djamindjungan

 Daly

 Laragiya

 Tiwi

 Limilngan

 Umbugarla

 Giimbiyu

 Yiwaidjan

 Gunwinyguan

 West Barkly

 Garawa plus enkele Tankische en Pama-Nyungaanse talen

 Pama-Nyungaanse en enkele Tankische talen

De meeste Australische talen worden ingedeeld bij de Pama-Nyungaanse talen. De rest van de talen, die allemaal in het noorden worden gesproken, worden gezamenlijk "Niet-Pama Nyungaanse" talen genoemd.

Traditioneel worden de Australische talen verdeeld in ongeveer 24 families. Hieronder staat een verkorte weergave:

Externe links[bewerken]