Avondvierdaagse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Avondvierdaagse
Jeugdavondvierdaagse in Woerden
Jeugdavondvierdaagse in Woerden
Algemene informatie
Organisatie diverse
Plaats vrijwel alle Nederlandse gemeenten
Lengte 5, 10 en 15 km
Duur vier avonden
Frequentie jaarlijks
Bijzonderheden geen
Portaal  Portaalicoon   Sport

De avondvierdaagse is een jaarlijks terugkerend Nederlands wandelevenement waar gedurende vier dagen kan worden gewandeld.

Historie[bewerken]

In 1909 is de term 'vierdaagse' in Nederland voor het eerst geïntroduceerd. De Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) hield in die tijd zogenaamde wandelmarsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de 'wandelmarsen' door de bezetters verboden.

In 1940 waren Bussum, Utrecht en Amersfoort de eerste drie steden waar de avondvierdaagse in zijn huidige vorm van start ging.[1] De voorloper van het evenement, de traditionele vierdaagse in Nijmegen, kon dat jaar niet doorgaan in verband met de mobilisatie. Omdat er in het Gooi een groot aantal wandelaars was dat behoefte had aan een wandelevenement, besloot de Stichtsch Gooischen Wandelsport Bond daarop een eigen vierdaagse in de avonduren te organiseren. Deze wandelingen kregen al snel navolging in andere plaatsen in Nederland.

In 1941 werden 'wandelmarschen' als avondvierdaagse door de Duitse bezettingsmacht enige tijd verboden, omdat zij meermalen zouden zijn uitgemond in demonstraties tegen de NSB of de bezettende macht.[2] In 1942 werd dit verbod permanent omdat het eerdere verbod 'geen opvoedend effect' zou hebben gehad.[3]

64e Avondwandelvierdaagse van start in Almelo, 2018
Tradioneel einde Almelose avondvierdaagse met defilé, 2018

Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer in ere hersteld en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden. Veel avondvierdaagsen worden naast een lokale vereniging in samenwerking met de KWBN en SGWB georganiseerd.

Afstanden[bewerken]

Veelal wordt de avondwandelvierdaagse aangeboden in 2 à 3 afstanden, te weten: 5 kilometer, 10 kilometer en 15 kilometer. Het is niet altijd zo dat dit dan ook betekent dat er alle 4 de dagen zo'n afstand wordt gelopen, maar dat de 4 dagen bij elkaar opgeteld wel het totaal weergeeft. In sommige plaatsen wordt bijvoorbeeld op de laatste dag door alle deelnemers dezelfde afstand gelopen. De avondwandelvierdaagsen zijn, mede gezien de afstanden, vooral gericht op de jeugd van de basisscholen, maar zeker ook op oudere deelnemers, vaak als begeleiders van de jeugd en degenen die een avondvierdaagse in hun trainingsprogramma hebben opgenomen. Sommige avondvierdaagsen bieden speciaal daarvoor ook dagelijks te lopen afstanden aan van 20 en 25 km.

Op grote wandelevenementen (zoals de Nijmeegse Vierdaagse) worden er veel grotere afstanden gelopen. Hier moet men dan denken aan afstanden van 30, 40 of 50 kilometer per dag.

Andere varianten[bewerken]

In de loop van de jaren zijn er diverse andere vormen van vierdaagse ontstaan. Zo zijn er fiets- en zwemvarianten ontstaan.

Kritiek GGD Zuid-Holland Zuid op snoepconsumptie[bewerken]

Een aantal dagen voor de aanvang van de avondvierdaagse van 2013 uitte de GGD Zuid-Holland Zuid kritiek op de hoeveelheden snoep die de kinderen tegenwoordig bij zich dragen tijdens het lopen. De GGD startte daarom met bewustwordingsacties in verschillende gemeentes van Zuid-Holland.[4] Deze actie is onderdeel van het regionale programma 'Gezond gewicht'. De KNLBO zei het probleem ook te zien, maar legde de verantwoordelijkheid neer bij de ouders. Wel kwam het KNLBO met een actieplan waarbij als eerste stap het gezonde eten wordt gestimuleerd door lokale verbindingen te leggen met bedrijven en winkels die zich hiervoor in willen zetten.[5]

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]