Naar inhoud springen

Azelastine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 6 aug 2017 om 22:25. (0 bron(nen) gered en 1 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.5beta))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Azelastine
Chemische structuur
Azelastine
Gebruik
Geneesmiddelengroep H1-antihistaminica
Indicaties allergische neus- en oogaandoeningen
Toediening intranasaal of oculair
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. C
Databanken
CAS-nummer 58581-89-8
ATC-code S01GX07
PubChem 2267
DrugBank DB00972
Chemische gegevens
Molecuulformule C22H24ClN3O
IUPAC-naam (RS)-4-(4-chloorbenzyl)-2-(1-methylazepan-4-yl)-2H-ftaalazin-1-on
Molmassa 381,90 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Azelastine (INN) is een derivaat van ftaalazinedion dat gebruikt wordt in de geneeskunde. Het is een langwerkend antiallergisch middel met selectieve H1-antagonistische werking.

Het is beschikbaar als neusspray en oogdruppels. Met oogdruppels kan men de symptomen van seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden (terugkerende) allergische bindvliesontsteking behandelen. Met de neusspray kan men de verschijnselen van allergische neusaandoeningen zoals hooikoorts en allergische rinitis behandelen.

De geneeskundige preparaten bevatten het hydrochloride-zout azelastinehydrochloride (CAS-nummer: 79307-93-0). Azelastine is een chirale verbinding. Het wordt meestal als racemisch mengsel van de (R)- en de (S)-vorm gebruikt.

Azelastine werd ontwikkeld bij het Duitse farmaciebedrijf Asta-Werke AG, later Asta Pharma AG.[1][2][3] Het is niet meer door een octrooi beschermd en is als generiek geneesmiddel verkrijgbaar.

Azelastine wordt goed verdragen door volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. De vaakst genoemde nevenwerkingen zijn bittere smaak, hoofdpijn, of tijdelijke irritatie van de ogen of de neus.

Externe link