Azure d'Or

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Azure d'Or
Studioalbum van Renaissance
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 1979
Opgenomen 1978-1979
Genre progressieve rock
Duur 42 minuten
Label(s) Warner Brothers
Producent(en) David Hentschel
Chronologie
1978
BBC Sessions
  1979
Azure d'Or
  1981
Camera Camera

(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Azure d'Or is een muziekalbum uit 1979 van de muziekgroep Renaissance. Opnamen voor dit album begonnen in november 1978 en duurden tot februari 1979; de studio was de Maison Rouge Studio in Londen

Na een aantal studio- en livealbums met symfonieorkest gooide Renaissance het met Azure d’Or over een andere boeg, men probeerde de orkestklank de kopiëren met behulp van elektronische toetsinstrumenten en slaagde daar maar half in. Voorts ontkwam Renaissance ook niet aan het schrijven van kortere liedjes. De punkbeweging met hun ongepolijste muziek dwong de progressieve rock (tijdelijk) wat te doen aan de ellenlange solo’s of volle instrumentaties. Dit pakte onvoordelig uit voor Renaissance die het juist van lange nummers moest hebben. Het muziekalbum verkocht dan ook lang niet zo goed als haar directe voorgangers.

Musici[bewerken | brontekst bewerken]

Tracks[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. TitelTekstMuziek Duur
1. Jekyll And Hyde ThatcherDunford 4:39
2. The Winter Tree ThatcherDunford 3:03
3. Only Angels Have Wings CampCamp 3:41
4. Golden Key ThatcherDunford 5:12
5. Forever Changing ThatcherSullivan 4:48
6. Secret Mission CampCamp 5:00
7. Kalynda (A Magical Isle) CampCamp 3:42
8. The Discovery n/aCamp 4:24
9. Friends ThatcherDunford 3:31
10. The Flood At Lyons CampDunford 4:55

In een vooraankondiging werd melding gemaakt van de track Island of Avalon; het verscheen echter niet op het album, maar als B-kant van de single The Winter Tree, die overigens in Nederland niet in de hitlijsten verscheen. Later verscheen Island nog op een verzamelalbum.

De neergang van de band werd versterkt door het plotselinge vertrek van twee leden van de band. John Tout, die de dood van zuster maar moeilijk kon verwerken, maakte tijdens een optreden in Israël een blunder op het podium en liep gewoon weg. Daarop besloot dat band, dat het zo niet langer kon en zette Tout op non-actief. De drummer Sullivan, vriend van Tout, stapte toen meteen ook op. Vlak daarna kwam het bericht dat Warner Brothers de band liet vallen in verband met tegenvallende verkoopresultaten. Van zusterband Illusion belandde Enchanted Caress tegelijkertijd op de plank.