Babak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Babak
Babak
Algemene informatie
Geboortedatum 1 juli 798
Geboorteplaats Ardebil
Overlijdensdatum januari 838
Overlijdensplaats Samarra
Doodsoorzaak marteling
Wijze van overlijden onnatuurlijke dood
Werk
Beroep soldaat
Persoonlijk
Etniciteit Perzen
De informatie in deze infobox is geheel of gedeeltelijk afkomstig van Wikidata.
Informatie van Wikidata kunt u hier bewerken.

Babak Khorram Din (Perzisch: بابک خرمدين) leefde rond 795, volgens sommige andere bronnen 798). Babak was een van de machtigste en meest inspirerende leiders van de Iraanse khorramdinân (vereniging van Perzische Zarathustra's die zich verdedigden tegen de indringende Arabische Moslims). De Khorramdinân was een plaatselijke vrijheidsbeweging die vocht tegen het Abbasidische Kalifaat.

De naam Babak is een Perzische naam. In het middel-Perzisch werd het als Pâpak of Pâpadg uitgesproken. Het betekent "de jonge vader". Een andere bekende Babak is de vader van de stichter van de Perzische dynastie van de Sassaniden, namelijk Babak vader van Ardashir (Ardashir-i Babakan). In zowel Iran als onder de Iraanse diaspora is Babak (huidige Perzische uitspraak: Bâbak) een veel voorkomende naam, vergelijkbaar met de naam "Bob" in het Westen. De achternaam Khorram Din staat voor "het goede geloof".

Levensbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Babak was geboren in Balal Abad (Arasbaran), in het Azerbeidzjaans gebied van Iran, dicht bij de stad Ardebil. Na de dood van zijn vader in zijn latere jeugd, werd hem de verantwoordelijkheid over zijn twee broers en moeder gegeven tijdens een traditionele Zarathustrische ceremonie in een vuurtempel, waarbij men een glas wijn gebruikt en een purperen gewaad gedragen werd. Khorram din had een bescheiden opleiding genoten, maar was volgens de legende de meest intelligente en loyale man van zijn tijd.
Op de leeftijd van 18 jaar heeft Babak zichzelf in de stad Tabriz gevestigd en hield zich bezig met de wapenhandel en industrie. Dit gaf hem de gelegenheid om naar verschillende gebieden te reizen zoals de Kaukasus, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Ook maakte dit hem vertrouwd met de geschiedenis, geografie en taal van de landen en volkeren in deze gebieden. In die tijd werd het noordwesten van Iran constant door Bani Abbas Arabische dynastie (het Kalifaat) aangevallen.

Babak werd in dienst genomen door de leider van de Khorram-Dinbeweging, Javid (Perzisch voor "eeuwig", "onsterfelijk"). De inmiddels oude koning Javid zag veel wilskracht en intelligentie in Babak. Babak sloot zich aan bij de Khorram-Dinbeweging in het Ghaleh ye Babak (Babak Kasteel), in de machtige bergen van Arasbaran. Dit kasteel is nu een populaire toeristische attractie.
Zijn vaardigheden in de nieuwste vechttactieken en zijn kennis van geschiedenis en geografie versterkten zijn positie als hoofdcommandant tijdens de vroegere oorlogen tegen de Arabieren. Babak was een zeer spiritueel en geschoold persoon geworden, die de identiteit met betrekking tot Zarathustra en van zijn natie zeer waardeerde. Hij spande zich op ieder mogelijke manier in om redelijke politieke en culturele verhoudingen met Iran tot stand te brengen door om met leiders zoals Afshin en Maziyar een verenigd front tegen de Arabische Kalief te kunnen vormen.
De periode onder het leiderschap van Babak rond 816-837 was een van de meest dramatische in de geschiedenis van Perzië. Tijdens deze jaren vochten zij tegen de Arabische cultuur- en taal overheersing. Uiteindelijk werden Babak, zijn vrouw en zijn loyale strijders gedwongen hun commandopost (Ghaleh ye Babak) onder moeilijke omstandigheden na 23 jaar van bittere gevechten te verlaten. Hij werd uiteindelijk door Afshin verraden en werd aan de Abbasidische Kalief uitgeleverd.

Executie[bewerken | brontekst bewerken]

Zelden werd er in de Arabische wereld zo'n hoge prijs op zijn hoofd gezet. Hij kreeg dan ook de doodstraf. Tijdens de executie van Babak sneden de Arabieren van de kalief vooraf zijn benen en handen af. Volgens de legende spoelde Babak koelbloedig zijn gezicht met het bloed dat uit zijn wonden stroomde. Dit deed Babak, opdat men de bleke kleur van zijn gezicht niet zou zien, waaruit zou blijken dat hij bang was voor de dood.

De onsterfelijken[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal gaat dat Babak na de dood van Javid bij het vuur (heiligste element in Zartosht) zwoer dat hij ieder gesneuvelde Iraniër tienmaal zou wreken. Deze belofte werd ook ingelost. Er stierven gemiddeld tien Arabieren per Iraniër in de meeste gevechten. Hierdoor kregen de Iraanse soldaten de bijnaam onsterfelijken (Javidan). De oorlog van de Arabieren tegen de Iraniërs was een van de langdurigste en zwaarste oorlogen in de Arabische wereld. De prijs van de oorlog kwam dan ook hard aan bij de Iraniërs, bijna alle mensen die achter Babak stonden werden onthoofd. Alleen degenen die zich van Zarathustra tot Moslim bekeerde werden gespaard. Omdat velen trouw wilden blijven aan het Zoroastrisme, besloten veel Perzen naar een veiligere oorden te vluchten, voornamelijk India. Dit is ook de reden waarom de meeste Zoroastriërs tegenwoordig in India leven. Zij heten Parsi's, namelijk de Perzen.
Tijdens de Pahlavi dynastie van de 20e eeuw werd een dergelijke legereenheid opgericht, in het westen bekend als, the immortal guard, die stand hielden tot aan de revolutie in 1979. Deze eenheid had echter wortels in het oude Perzië.

In 1979 werd een film gemaakt over het leven van Babak Khorram din. De film werd geproduceerd door Azerbeidzjanfilm, een Azerbeidzjaans productiebedrijf in de voormalige Sovjet-Unie. Er bestaat ook een balletvoorstelling over het verhaal van Babak.

Babak Khorramdin
Zie de categorie Babak Khorramdin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.