Parsi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over het volk. Voor de taal, zie Perzische taal.
Een Parsi-gezin in traditionele kledingdracht.

De Parsi (Gujarati: પારસી Pārsī, IPA: [ˈpɑː(ɹ).siː]) zijn een Zoroastrisch volk dat in India woont.[1] Zij vormen een Iraans-Indiase geloofsgroep die afstammen van de zoroastriërs uit het voormalige Sassanidische Rijk van Perzië. Hun geloof wordt ook wel het parsisme genoemd. Volgens een volkstelling uit 2001 wonen er 69.601 Parsi's in India. Er leven ook Parsi's in diaspora in Europa en Noord-Amerika.

Geschiedenis[bewerken]

Een Parsi vuurtempel in Secunderabad, India.

De Parsi zijn Perzen die tussen de 8e en 10e eeuw uit Perzië gevlucht zijn om vervolging door de binnengedrongen moslims in het gevallen Perzische rijk te ontkomen.[1] Ze hebben zich in eerste instantie aan de westkust van het huidige India gevestigd. Later kwamen er ook concentraties in de havenstad Bombay, in een paar steden en dorpen meestal aan het noorden van Bombay, en in Karachi (Pakistan) en Bangalore (Karnataka, India).

Na de onafhankelijkheid van India werden ze een gerespecteerde minderheid. Een intern probleem vormt net als bij orthodoxe joden het gemengde huwelijk, namelijk de vraag of kinderen van niet-Parsische vrouwen ook meetellen als Parsi. De Parsi kennen de luchtbegrafenis als methode van lijkbezorging.

De Irani vormen ook een Iraans-Indiase geloofsgroep, maar zijn van de Parsi te onderscheiden. Het zijn ook zoroastriërs die naar India geëmigreerd zijn, maar in latere periodes. Zij vormen een kleinere van de twee Iraanse-Indiase geloofsgroepen.

Bekende Parsi[bewerken]