Geletterdheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geletterdheid is de competentie om met informatie om te gaan, te begrijpen en doelgericht te gebruiken. Het is daarmee ruimer dan het kunnen lezen en schrijven.

Begripsinhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het begrip geletterdheid (van het Latijnse littera: letter) betekent veelal het kennisniveau van het gesproken en geschreven woord, alsmede het kunnen overbrengen en begrijpelijk maken van informatie door middel van verschillende soorten media. Wat dat betreft gaat het huidige begrip "geletterdheid" verder dan het in het verleden gebruikte alfabetisme vs analfabetisme: was men vroeger al gealfabetiseerd als men zijn of haar naam kon schrijven, tegenwoordig wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld het begripsniveau en abstractievermogen.

Concreet[bewerken | brontekst bewerken]

Concreet betekent geletterd zijn:

Bij nieuwe geletterdheid wordt het gebruik van internet en multimedia centraal gesteld.

Geletterd zijn is belangrijk om in de samenleving zelfstandig te kunnen functioneren in diverse rollen en posities. Het is noodzakelijk om kennis en groeipotentieel te ontwikkelen.

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen kunnen volwassenen die moeite hebben met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven of rekenen opnieuw gaan leren bij de Centra voor Basiseducatie.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]