Bannockburn-formatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Manuherikia-vallei, het gebied waar de Bannockburn-formatie is afgezet.

De Bannockburn-formatie is een formatie in Nieuw-Zeeland die afzettingen uit het Mioceen omvat.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Bannockburn-formatie bevindt zich nabij Saint Bathans in de regio Otago op het Zuidereiland. De formatie dateert van 16 tot 19 miljoen jaar geleden. De Bannockburn-formatie is afgezet in een gebied van een ondiep zoetwatermeer. Nieuw-Zeeland had destijds een subtropisch klimaat. Het zoetwatermeer werd omgeven door veenmoerassen met slangendennen, coniferen, eucalyptusbomen en palmen.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

De fauna van de Bannockburn-formatie, de zogenoemde "Saint Bathans-fauna", omvat het Saint Bathans-zoogdier, vleermuizen, diverse groepen vogels, reptielen, kikkers en een groot aantal vissen.

Het Saint Bathans-zoogdier is een laat overlevend archaïsch zoogdier uit de Theriiformes.[1] Zowel Nieuw-Zeelandse vleermuizen als gladneuzen zijn bekend uit de Bannockburn-formatie.

De vogels van Saint Bathans zijn moa's, de mogelijk vliegende kiwi Proapteryx,[2] eendvogels, stormvogels, meeuwen, flamingo's, adzebills, rallen, reigers, roofvogels (een arend en een wouw), papegaaien, duiven, dwergnachtzwaluwen, salanganen en rotswinterkoningen.

De herpetofauna bestaat uit Nieuw-Zeelandse oerkikkers, brughagedissen, skinken, gekko's, slangen, schildpadden (halswenders en meiolaniiden) en tot drie meter lange krokodillen uit de Mekosuchidae.