Naar inhoud springen

Rotswinterkoningen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rotswinterkoningen
Stephen Island rotswinterkoning. Uitgestorven in 1894.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Acanthisitti
Familie
Acanthisittidae
Sundevall, 1872
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rotswinterkoningen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Rotswinterkoningen (Acanthisittidae) zijn een familie van vogels uit de orde zangvogels.

De lichaamslengte bedraagt 8 tot 10 cm.

Rotswinterkoningen vliegen zeer zelden. Ze zijn meestal op de bodem te vinden, waar ze actief aan het zoeken zijn naar kleine ongewervelde dieren, vooral spinnen. De reden waarom ze zo weinig vliegen is waarschijnlijk dat er in Nieuw-Zeeland weinig landroofdieren voorkomen. Daarom zijn hun vleugels maar zwak ontwikkeld en zullen ze dan ook zeer zelden vliegen.

Het zijn vogels met een zeer korte staart die in het wild alleen in Nieuw-Zeeland voorkomen. Van de struikwinterkoning (Xenicus longipes) wordt er vermoed dat hij uitgestorven is. Men is echter niet 100% zeker. In Noord-Amerika komt de Amerikaanse rotswinterkoning voor. Deze vogel behoort niet tot de familie Acanthisittidae, maar tot de winterkoningen. Dit zijn oscine zangvogels uit de superfamilie Certhioidea.

Uit DNA-onderzoek komt naar voren dat zij de laatste vertegenwoordigers zijn van een heel oude tak van de zangvogels, die als zustergroep van de suboscine en oscine zangvogels gezien kan worden.De familie telt 2 nog in leven zijnde soorten.[1]

Fylogenetische stamboom van de zangvogels[2]. Met rotswinterkoning worden soorten uit de familie Acanthisittidae bedoeld.