Tangaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tangaren
Thraupis episcopus (Bisschopstangare)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Passeroidea
Familie
Thraupidae
Cabanis, 1847
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tangaren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De tangaren (Thraupidae) zijn een familie van vogels uit de orde van de zangvogels. De familie telt honderden soorten die exclusief in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika voorkomen. De meeste Thraupidae leven in paren of in een kleine groep van 3-5 vogels. Deze groepen bestaan meestal uit de ouders en hun nakomelingen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Soorten uit de familie Thraupidae zijn kleine tot middelgrote vogels. In het Engels worden ze meestal tanagers genoemd en in het Nederlands tangare. Daarnaast zijn diverse andere namen voor bepaalde groepen in gebruik, zoals onder andere suikervogel, dikbekje, berghoningvogel of saffraan- of teugelgors. De kleinste soort is de kortsnavelsuikervogel (Cyanerpes nitidus), die slechts 9 cm lang is en 7 gram weegt. De zwaarste is de witkaptangare (Sericossypha albocristata), die 114 gram weegt en ruim 23 cm lang is. Beide seksen hebben normaal hetzelfde gewicht en dezelfde lengte. Er is wel een verschil in de kleur van het volwassen mannetje, dat meestal kleurrijker is.

De meeste soorten hebben korte, ronde vleugels.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Thraupidae zijn over grote delen van Noord- en Zuid-Amerika verspreid en leven vooral in de tropen. Ruim 60% van de Thraupidae leeft in Zuid-Amerika en 30% van die soorten leeft in de Andes. Relatief weinig soorten leven in de dichtste delen van tropische bossen.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Thraupidae zijn alleseters en hun voedsel varieert per geslacht. Ze eten fruit, zaden, nectar, stukjes van bloemen en insecten. Enkele soorten volgen trekmieren en doen zich tegoed aan de insecten, die door de mieren worden opgejaagd.

Paartijd[bewerken | brontekst bewerken]

De paartijd begint binnen Zuid-Amerika van september tot oktober en buiten Zuid-Amerika van maart tot juni. Sommige soorten bouwen hun open, komvormige nesten in bomen of struiken in een eigen territorium terwijl anderen hun nesten in kolonies, dicht bij soortgenoten bouwen. De Thraupidae kunnen zowel monogaam als polygaam zijn. Mannetjes imponeren de vrouwtjes en hun rivalen met hun veren. Vele soorten camoufleren hun nest zodat roofdieren het nest niet kunnen vinden.

Meestal worden er drie tot vijf eieren gelegd. Het vrouwtje maakt het nest, past op de eieren en het mannetje zorgt voor eten.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De familie Thraupidae telt bijna 110 geslachten en 383 soorten. De lijst van geslachten en de daarin opgenomen soorten is gebaseerd op in 2014 en 2016 gepubliceerd moleculair genetisch onderzoek aan de fylogenie van deze grote familie Amerikaanse zangvogels. De familie is verwant aan andere families met zaadetende vogelsoorten zoals de gorzen en de Cardinalidae. De lijst volgt de indeling van de IOC World Bird List versie 11.1[1][2] [3]

Darwinvinken[bewerken | brontekst bewerken]

In de geslachten Geospiza, Camarhynchus, Platyspiza, Certhidea en Pinaroloxias zijn de zogenaamde Darwinvinken ondergebracht. Zij vormen een groepje van vijf verwante geslachten en 18 soorten die endemisch zijn op de Galapagoseilanden (of, voor Pinaroloxias, op Cocoseiland).

Lijst van geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende geslachten zijn ingedeeld bij de familie: