Naar inhoud springen

Pnoepygidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pnoepygidae
Pnoepyga albiventer (Schubborsttimalia)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Sylvioidea
Familie
Pnoepygidae
Gelang et al.[1], 2009
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pnoepygidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Pnoepygidae vormen een monotypische familie van zangvogels. Het zijn zogenaamde sluiptimalia's. De familie bestaat uit één geslacht waarvan vier soorten bekend zijn. Lange tijd werd gedacht dat deze vogels verwant waren aan de timalia's.

Het zijn kleine vogels, met ronde vleugels en een uiterst korte staart. Ze vliegen nauwelijks en ze leven verborgen in de dichte ondergroei van hellingbossen in berggebieden van Noord-India en oostelijker richting Zuid-China en Noord-Vietnam. Er is één soort met een groot verspreidingsgebied door Zuidoost-Azië en Indonesië.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De sluiptimalia's zijn lang ingedeeld bij de familie van de Timalia's. Uit uitgebreid moleculair genetisch onderzoek uit 2009 bleek dat dit geslacht een heel bijzondere positie inneemt binnen de superfamilie (clade) Sylvioidea. Ze zijn daarom in een aparte familie geplaatst die geen nauwe verwantschap heeft met de Timalia's, maar dichter bij de geslachten Prinia en Pycnonotus (buulbuuls). Ook hun verborgen leefwijze en het feit dat ze solitair zijn, wijst niet op verwantschap met de timalia's.[1] De familie kent het volgend geslacht:[2]