Buulbuuls

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buulbuuls
Maskerbuulbuul (Pycnonotus nigricans)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Sylvioidea
Familie
Pycnonotidae
Gray, 1840
Bruinoorbuulbuul (Hypsipetes amaurotis)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Buulbuuls op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Buulbuuls (Pycnonotidae) zijn een familie van vogels uit de orde zangvogels. Het zijn middelgrote vogels die een beetje lijken op lijsters maar daaraan niet verwant zijn. De familie telt 148 soorten.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het verenkleed is olijfkleurig, bruin of grijs, soms met gele onderdelen. Sommige soorten bezitten een kuif, maar de meeste hebben borstels aan de snavelbasis. De lichaamslengte varieert van 15 tot 27 cm.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige soorten voeden zich met vruchten, knoppen en nectar, terwijl weer andere zich tegoed doen aan insecten. Weer andere soorten zijn alleseters.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Een legsel bestaat meestal uit 2 tot 4 eieren. Een nest heeft dikwijls een open structuur, die bedoeld is om het regenwater te laten afvloeien. Het mannetje helpt zowel bij het broeden als bij het voeden.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Een vijftigtal, zoals de soorten uit de geslachten Arizelocichla, Stelgidillas, Eurillas, Andropadus. Calyptocichla, Baeopogon, Ixonotus, Chlorocichla, Atimastillas, Thescelocichla en Phyllastrephus komen alleen in Afrika of Madagaskar voor. De overige leven vooral in het Midden-Oosten, tropisch Azië, Indonesië ook in Japan en tropische eilanden in de Indische Oceaan.[1]

Buulbuuls in Afrika zijn voornamelijk bewoners van tropische regenwouden, terwijl de soorten uit Azië minder in regenwouden en vooral in meer open landschappen voorkomen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Over de indeling is nog geen consensus. Er worden nu een Afrikaanse en een Aziatische groep met ieder een eigen gemeenschappelijke voorouder onderscheiden. Verder bleek het geslacht Calyptocichla (met als enige soort de goudbuulbuul) een aparte positie in te nemen en bleek dat het grote geslacht Pycnonotus met meer dan 30 soorten, waarschijnlijk een vergaarbak van soorten is zonder gemeenschappelijke voorouder.[2]

Aanvullend onderzoek leidde in 2020 tot een geheel herziene indeling waarbij onder andere het soortenrijke geslacht Pycnonotus werd gesplitst.[3] Hieronder staan op alfabetische volgorde de geslachten volgens IOC World Bird List[4]

Lijst van geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pycnonotidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.