Naar inhoud springen

Pomatostomidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pomatostomidae
Pomatostomus ruficeps (Roodkruinraltimalia)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Oscines
Familie
Pomatostomidae
Schodde, 1975
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pomatostomidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Pomatostomidae zijn een familie van de zangvogels en de onderorde van de Oscines. De soorten uit deze familie komen voor in Nieuw-Guinea en Australië. In het Nederlands worden ze babbelaars of soms ook raltimalia's genoemd; ze zijn echter niet verwant aan de timalia's, noch aan de babbelaars uit het geslacht Turdoides.

Het zijn kleine tot middelgrote, voornamelijk op de grond levende vogels. Deze babbelaars foerageren op insecten, maar ook eten ze bessen en ander plantaardig materiaal. Ze leven in luidruchtige groepen tot wel 20 individuen. Paartjes leven monogaam en verdedigen een eigen territorium. Bij sommige soorten worden paartjes bij het grootbrengen van de jongen vaak geholpen door "helpers" uit hun (familie-)groep.

Uit modern moleculair genetisch onderzoek blijkt dat deze vogels niet verwant zijn aan de timalia's of de babbelaars uit Eurazië, hoewel ze daar qua gedrag en uiterlijk erg op lijken. Ze hebben hiermee geen gemeenschappelijke voorouder, maar wel met de raltimalia's uit de familie Orthonychidae. Beide families vormen een aparte clade binnen de oscine zangvogels.[1] De familie telt 5 soorten.[2]