Elfjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elfjes
Malurus cyaneus (Ornaatelfje) Mannetje en vrouwtje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Meliphagoidea
Familie
Maluridae
Swainson, 1831
Amytornis striatus (Witkeelgrassluiper)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Elfjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Elfjes (Maluridae) zijn een familie van zangvogels uit het Australische continent. De familie telt 29 soorten.[1]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

In het verenkleed, dat bij beide geslachten meestal verschillend gekleurd is, zijn de kleuren paars, blauw, rood, zwart en wit te zien, meestal met metaalglans. Sommige vogels hebben vaak schutkleuren met bruine en zwarte vlekken, maar er zijn ook soorten, zoals het witschouderelfje en het ornaatelfje, waarbij het mannetje een opvallend, glanzend verenkleed heeft. De lichaamslengte varieert van 12 tot 19 cm.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en larven. Het zijn goede zangers en imitators.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Deze in groepen levende vogels bouwen een overdekt nest van gras en spinrag, aan de binnenkant afgewerkt met veertjes en zaadpluis. Het legsel bestaat uit 2 tot 4 witachtige, gespikkelde eieren, die 12 tot 15 dagen worden bebroed. De jongen verlaten na 10 tot 12 dagen het nest.

Opmerkelijk in het gedrag is het feit dat elfjes enerzijds sociaal monogaam zijn, omdat zij een vaste levenspartner kiezen, terwijl beide partners tegelijkertijd tevens seksueel promiscue zijn.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn meestal kleine tot middelgrote zangvogels die voorkomen in een groot aantal typen leefgebieden zoals regenwouden, graslanden, savannegebieden met droog struikgewas en woestijnen in Australië en Nieuw-Guinea.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats van de elfjes in de vogelstamboom is heel lang onduidelijk gebleven. Tot in de jaren 1960 werden ze gezien als verwanten binnen Euraziatische vogelfamilies zoals de vliegenvangers, boszangers of de timalia's. In de loop van de volgende jaren werd beter morfologisch onderzoek gedaan, gevolgd door onderzoek aan eiwitten en weer later door DNA-onderzoek. Hieruit bleek dat de elfjes behoorden tot een grote groep van vogelsoorten die een eigen ontwikkeling heeft doorgemaakt in het gebied waarin Nieuw-Guinea en Australië liggen. Ze behoren tot de superfamilie Meliphagoidea, samen met andere families uit dit gebied zoals de Meliphagidae (honingeters) en de Pardalotidae (diamantvogels).[2]

Lijst geslachten[bewerken | brontekst bewerken]