Naar inhoud springen

Grallariidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mierpitta's
Bonte koningsmierpitta (Grallaria varia)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Suboscines (Schreeuwvogels)
Infraorde:Furnariides
Familie
Grallariidae
Verspreiding van de Grallariidae (mierpitta's)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mierpitta's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Grallariidae (mierpitta's) is een familie van vogels uit de orde zangvogels. De familie telt vijf geslachten met samen ongeveer 70 soorten.[1] Ze worden mierpitta's genoemd omdat ze qua uiterlijk en gedrag oppervlakkig lijken op de kleurrijke pitta's van de Oude Wereld, waarmee ze niet verwant zijn.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten komen voor in het Neotropisch gebied; de maximale verscheidenheid aan soorten wordt bereikt in de Andes. Het zijn vogels met relatief lange poten, een gedrongen postuur en een kort staartje. Ze variëren in grootte tussen de 10 en 24 centimeter in lengte. Meestal zijn ze grijsbruin tot roodbruin gekleurd en er is geen verschil in uiterlijk tussen de seksen. Het zijn vogels die voornamelijk op de grond leven, af en toe een beetje klimmen in het struikgewas maar meestal rennen of springen over de bosbodem.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Mierpitta's zijn een familie van ongeveer 70 soorten in 5 geslachten. Aan deze groep wordt nog veel verwantschapsonderzoek uitgevoerd en daarom bestaat over de indeling geen consensus. Regelmatig worden ondersoorten tot soort gepromoveerd of omgekeerd of soorten worden verplaatst naar een ander geslacht.