Naar inhoud springen

Regulidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Regulidae
Regulus regulus (Goudhaantjes)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Oscines
Familie
Regulidae
Vigors, 1825
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Regulidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Regulidae zijn een familie uit de orde van zangvogels. De familie telt twee geslachten met zes soorten.[1] Het zijn kleine beweeglijke vogeltjes die tussen de bladeren jacht maken op insecten. In de winter sluiten ze zich soms aan bij troepjes mezen.
Het Amerikaans goudhaantje en het roodkroonhaantje komen voor in Noord-Amerika, het vuurgoudhaantje en het gewone goudhaantje komen voor in Europa met een variëteit op de Canarische Eilanden en een aparte soort, het madeiragoudhaantje op Madeira en één soort in Azië, het taiwangoudhaantje.

De plaatsing van deze familie binnen de diverse clades (superfamilies) van de Oscines is nog steeds problematisch. Ze lijken sterk op de vele beweeglijke, insectenetende vogelsoorten uit de superfamilie Sylvioidea, maar DNA-onderzoek naar de taxonomie van de vogels wijst niet in die richting.[2] Uit in 2009 gepubliceerd DNA-onderzoek bleek dat de in Noord-Amerika broedende roodkroonhaan niet meer behoort tot het geslacht Regulus maar in een in 1853 al door Jean Cabanis voorgesteld geslacht Corthylio.[3][1]