Vuurgoudhaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vuurgoudhaantje)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vuurgoudhaan
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Vuurgoudhaantje als ringvangst
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Regulidae
Geslacht:Regulus (Goudhaantjes)
Soort
Regulus ignicapilla
(Temminck, 1820)
eieren
Verspreidingsgebied. Geel:zomervogel; Groen: standvogel; Blauw: wintergast.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vuurgoudhaan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De vuurgoudhaan (meestal vanwege zijn formaat het vuurgoudhaantje genaamd) (Regulus ignicapilla) is een zangvogel uit de familie van Regulidae.

Kenmerken[bewerken | bron bewerken]

zingende vuurgoudhaan

Het vuurgoudhaantje wordt 9 tot 10 cm groot en is iets groter dan het nauw verwante goudhaantje dat de kleinste Europese vogelsoort is. De vuurgoudhaan lijkt sterk op de goudhaan. Opmerkelijke verschillen zijn de witte oogstreep en een ander geluid.[2] Het verenkleed heeft een grijsgroene bovenzijde, een lichtgrijze onderzijde en een zwarte en witte oogstreep. Het vrouwtje heeft een gele kruin, het mannetje een oranje kruin (die echter alleen goed zichtbaar is als de vogel zijn kruinveren opzet), waaromheen zich een zwarte band bevindt.

Voortplanting[bewerken | bron bewerken]

Het legsel bestaat meestal uit zeven tot tien roze eieren met roodbruine vlekjes, die in een stevig kogelvormig nest met een opening aan de bovenzijde worden gelegd. Het vrouwtje broedt tweemaal per jaar.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | bron bewerken]

In een groot deel van Europa komen vuurgoudhaantjes vooral in de zomer voor. Ze overwinteren in Zuidwest-Europa en het westelijk Middellandse Zeegebied (zie kaartje). Het is een vogel van zowel loofbos als gemengd naald- en loofbos.

De soort telt vier ondersoorten:

Status[bewerken | bron bewerken]

De vuurgoudhaan heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie in Europa (waar meer dan 95% van de wereldpopulatie broedt) wordt geschat op 3,3 tot 6,7 miljoen broedparen. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om deze redenen staat de vuurgoudhaan als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Een vuurgoudhaan op Texel

Voorkomen in Nederland[bewerken | bron bewerken]

De vuurgoudhaan is een vrij talrijke broedvogel in de bossen op de zandgronden in het midden, zuiden en noordoosten van Nederland. Het aantalsverloop van de vuurgoudhaan vertoont een grillig beeld. Koude winters hebben een negatief effect, maar daarna treedt meestal weer herstel op.[3] Tussen 2001 en 2011 daalde echter het aantal broedparen met meer dan 5% per jaar.[4]