Waterspreeuwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Waterspreeuwen
Cinclus cinclus (Waterspreeuw)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Muscicapoidea
Familie
Cinclidae
Sundevall, 1836
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Waterspreeuwen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Waterspreeuwen vormen een familie (Cinclidae), die uit slechts één geslacht (Cinclus) bestaat. Zij zijn een kleine familie van zangvogels.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De lichaamslengte varieert van 15 tot 21 cm.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een ongewone familie, omdat ze in tegenstelling tot de meeste zangvogels in het water leven. Ze kunnen zwemmen en duiken en zelfs over de bodem van een rivier lopen, op zoek naar waterdiertjes, insectenlarven, slakken en visseneitjes. Op het land zoeken ze haften en andere insecten. Ze maken knikkende bewegingen en wippen met de staart. Met hun grote stuitklier maken ze hun verenkleed waterdicht.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het koepelvormige nest is bekleed met mos, gras en bladeren. met aan de zijkant een ingang en ligt verborgen in een rotsspleet, tussen boomwortels, onder een brug of achter een waterval. Een legsel bestaat uit 3 tot 6 witte eieren en wordt 16 dagen lang bebroed door het vrouwtje. De jongen worden gevoerd door beide ouders. Direct na het verlaten van het nest begeven de jongen zich in het water om naar voedsel te zoeken.

Verspreiding in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa komt slechts één soort voor: de (Europese) waterspreeuw.

Verspreiding algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogels komen voor in Europa, Azië, en Noord- en Zuid-Amerika nabij snelstromende beken en rivieren in de heuvels en bergen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De familie telt één geslacht Cinclus met vijf soorten.[1] Deze familie behoort tot de superfamilie Muscicapoidea en is daarbinnen meer verwant met de lijsters dan met de spreeuwen. Dus de Duitse naam Wasseramsel (waterlijster) is meer op zijn plaats dan de Nederlandse naam.[2]

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]