Naar inhoud springen

Australische vliegenvangers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Australische vliegenvangers
Petroica phoenicea (Vuurbuikvliegenvanger)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Oscines
Familie
Petroicidae
Mathews, 1920
Verspreiding Australische vliegenvangers
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Australische vliegenvangers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Australische vliegenvangers (Petroicidae) zijn een familie van vogels uit de orde zangvogels. De gemeenschappelijke naam vliegenvanger is wat misleidend. In het Engels worden ze ook wel "Australische roodborstjes" (Australian robins) genoemd, wat ook geen gelukkige keuze is.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste soorten hebben een gedrongen bouw met een relatief grote, afgeronde kop, een korte, rechte snavel en ronde vleugels. Een groep van deze vogels heeft een rode borst. De vrouwtjes zijn minder kleurig dan de mannetjes. De lichaamslengte varieert van 11 tot 18 cm.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn voornamelijk insecteneters, die op de grond en in de lucht op jacht gaan naar insecten.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

Het komvormige nest is gemaakt van mos, dat wordt bijeengehouden door spinrag. Het legsel bestaat uit 2 tot 4 lichtblauwe of lichtgroene eieren met bruine of paarse vlekjes, die 12 tot 14 dagen worden bebroed.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De geslachten en soorten uit deze familie zijn allemaal endemisch in Australië of Nieuw-Guinea of Nieuw-Zeeland of eilanden in de Grote Oceaan tot aan Samoa. Ze komen voor in een breed scala van leefgebieden waaronder subalpien tot tropisch regenwoud, mangrovemoerassen en struikgewas in droge gebieden. Vele soorten zijn deels trekvogels.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn zangvogels die behoren tot de Oscines. De onderorde of clade Oscines valt uiteen in onder andere twee grote groepen, de Corvida, waarbinnen de superfamilie Corvoidea en de Passerida waarbinnen een groot aantal superfamilies van in Europa voorkomende zangvogels zoals de Sylvioidea en de Muscicapoidea. De naam vliegenvanger (of roodborst) suggereert een verwantschap met deze Muscicapoidea, maar dat is niet zo. De Australische vliegenvangers (Petroicidae) vormen een geheel eigen familie binnen de clade Passerida.[1] De familie telt 19 geslachten en bijna 50 soorten.[2]

Lijst van geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Petroicidae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.