Phylloscopidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Phylloscopidae
Fitis (Phylloscopus trochilus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Sylvioidea
Familie
Phylloscopidae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Phylloscopidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Phylloscopidae (ook wel boszangers genoemd) zijn een familie van vogels uit de orde zangvogels en de superfamilie Sylvioidea.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Boszangers zijn kleine insectenetende vogels zoals de fitis en de tjiftjaf. Vertegenwoordigers van de Phylloscopidae komen voor in Europa, Afrika, Azië en Wallacea. Eén soort, de Noordse boszanger komt voor in het oosten in Alaska. Het zijn bewoners van bossen en struwelen die vaak insecten vangen in vlucht. Soorten die noordelijk voorkomen in gematigde en arctische streken, trekken 's winters naar tropische gebieden.

De vogels hebben weinig opvallende kleuren, vaak groenachtig, grijsgroen of grijsbruin van boven en gelig van onderen. De vogels hebben vrij korte staarten met 12 staartveren (in tegenstelling tot de vergelijkbare Abroscopus-soorten, die 10 staartveren).

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Eerder werd deze familie geplaatst binnen de familie Sylviidae (zangers van de Oude Wereld), waartoe ook de grasmus behoort. Beide families behoren wel tot de superfamilie Sylvioidea. de familie Phylloscopidae omvat twee geslachten, Phylloscopus en Seicercus, met respectievelijk 66 en 11 soorten. Volgens onderzoek dat in 2018 werd gepubliceerd passen de soorten van het geslacht Seicercus binnen het geslacht Phylloscopus.[1][2]

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]