Viduidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Viduidae
Vidua macroura (dominikanerwida)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Superfamilie:Passeroidea
Familie
Viduidae
Cabanis, 1861
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Viduidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Viduidae zijn een familie van vogels uit de orde zangvogels. In het Nederlands worden ze (paradijs-)wida's, staal- of atlasvinken genoemd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Viduidae zijn vinkachtige soorten. Bij deze vogels overheerst het zwart of de kleur indigo in het verenkleed. Bij de vogels met de naam "wida" heeft het mannetje in de broedtijd een lange of zeer lange staart. Jonge vogels en vrouwtjes van deze soorten zijn lastig onderling te onderscheiden.

Broedparasieten[bewerken | brontekst bewerken]

Het zijn allemaal broedparasieten die eieren leggen in de nesten van prachtvinken (Estrildidae). Iedere soort heeft zijn eigen favoriete prachtvinkensoort waarop ze parasiteren. De families Estrildidae en Viduidae zijn overigens verwant en behoren beide tot de superfamilie Passeroidea.

In tegenstelling tot een broedparasiet als de koekoek vernietigen de staalvinken en wida's niet het legsel van de gastheersoort. Ze leggen 2-4 eieren in een nest waarin al een ei aanwezig is. De eieren van zowel de gastheer als de parasiet zijn wit, hoewel de eieren van de parasiet iets groter zijn. De eigen jongen en die van de parasiet groeien gezamenlijk op.

Staalvinken en wida's imiteren het liedje van hun gastheer, dat de mannetjes leren als nestjong. Hoewel de vrouwtjes niet zingen, leren ze ook het lied van hun gastheer herkennen en kiezen ze voor mannetjes uit hetzelfde gastheerlegsel; zo blijft de band tussen de gastheersoort en de parasiet in stand.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De band tussen parasiet en gastheer is de drijvende kracht van het soortsvormingsproces binnen deze familie. De nauwe genetische en morfologische verwantschap tussen de soorten doet vermoeden dat de soortvorming van recente oorsprong is. De familie telt 20 soorten.[1]

Lijst van geslachten[bewerken | brontekst bewerken]