Barry Hulshoffbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barry Hulshoffbrug
Zijaanzicht op Barry Hulshoffbrug met naam- en nummerplaat (maart 2020)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam, Park de Meer
Overspant ringsloot
Brugnummer 2236
Bouw
Bouwperiode 1998-2002
Gebruik
Weg Delle Alpihof, Voorlandpad
Architectuur
Type voetbrug
Architect(en) Haasnoot Bruggen
Materiaal beton, hout
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Barry Hulshoffbrug (brug 2236) is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam-Oost.

De brug is een van de voetbruggen in de buurt Park de Meer, Watergraafsmeer die hier tussen 1998 en 2002 uit de grond verrees. Die buurt is geheel omringd door een watergang/ringsloot. Brug 2236 vormt de verbinding tussen het Delle Aplihof (in de buurt) en het Voorlandpad (buiten de buurt). Het ontwerp is afkomstig van Haasnoot Bruggen, die meerdere met name houten bruggen ontwierp voor Amsterdam.

In oktober 2005 kregen alle bruggen in deze buurt een naam. Zij werden vernoemd naar spelers uit de selectie van AFC Ajax in haar succesperiode jaren zeventig, toen dat team nog speelde in Stadion De Meer, dat in 1996 plaats maakte voor de wijk. Deze brug werd daarbij vernoemd naar verdediger Barry Hulshoff, die aanwezig was tijdens het onthullen van zijn naamplaat en dat van andere Ajax-spelers.

De brug is opgebouwd uit houten liggers tussen betonnen landhoofden. Daarop zijn gemonteerd planken als loopdek; ook de leuningen zijn van hout. De brugnaam (en het –nummer) is terug te vinden op de overspanning; dit in tegenstelling tot de "normale" plaats op de brugleuning. Het is de enige brug aan deze zijde van de wijk; de doorvoer van de ringsloot wordt verder verzorgd door twee duikers.