Sjaak Swartbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjaak Swartbrug
Sjaak Swartbrug (januari 2020)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam, Park de Meer
Overspant sierwater
Brugnummer 2233
Bouw
Bouwperiode 1998-2002
Gebruik
Weg Middenweg, Wembleylaan
Architectuur
Type verkeersbrug
Architect(en) Scala Architecten
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Sjaak Swartbrug (brug 2233) is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam-Oost.

De brug is een van de weinige verkeersbruggen (de meesten zijn alleen voor langzaam verkeer); ze ligt in de Wembleylaan over een sierwater in de buurt Park de Meer, Watergraafsmeer die hier tussen 1998 en 2002 uit de grond verrees. Die buurt is geheel omringd door een watergang/ringsloot. De meeste bruggen in en om de wijk werden ontworpen door Scala Architecten, die ook een deel van de woningen voor hun rekening namen.[1]

In oktober 2005 kregen alle bruggen in deze buurt een naam. Zij werden vernoemd naar spelers uit de selectie van AFC Ajax in haar succesperiode jaren zeventig, toen dat team nog speelde in Stadion De Meer, dat in 1996 plaats maakte voor de wijk. Deze brug werd daarbij vernoemd naar rechtsbuiten Sjaak Swart, die aanwezig was tijdens het onthullen van zijn naamplaat en dat van andere Ajax-spelers.

De brug is opgebouwd uit betonnen brugpijlers met daarop een betonnen wegdek; leuningen zijn van hout. De brugnaam is terug te vinden op een op de brug staande lantaarnpaal en op de overspanning; dit in tegenstelling tot de "normale" plaats op de brugleuning.