Piet Keizerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Keizerbrug
Piet Keizerbrug (januari 2020)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam, Park de Meer
Overspant sierwater
Brugnummer 2234
Bouw
Bouwperiode 1998-2002
Gebruik
Weg Esplanade de Meer
Architectuur
Type voet/fietsbrug
Architect(en) Scala Architecten
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Piet Keizerbrug (brug 2234) is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam-Oost.

houtsnijwerk (januari 2020)

De brug is een voet- en fietsbrug; ze vormt de verbinding tussen het plein Esplanade de Meer en de Stade de Colombes (straat). Ze ligt parallel aan de Sjaak Swartbrug over een sierwater.in de buurt Park de Meer, Watergraafsmeer die hier tussen 1998 en 2002 uit de grond verrees. Die buurt is geheel omringd door een watergang/ringsloot. De meeste bruggen in en om de wijk werden ontworpen door Scala Architecten, die ook een deel van de woningen voor hun rekening namen.[1]

In oktober 2005 kregen alle bruggen in deze buurt een naam. Zij werden vernoemd naar spelers uit de selectie van AFC Ajax in haar succesperiode jaren zeventig, toen dat team nog speelde in Stadion De Meer, dat in 1996 plaats maakte voor de wijk. Deze brug werd daarbij vernoemd naar linksbuiten Piet Keizer, die niet aanwezig was tijdens het onthullen van zijn naamplaat en dat van andere Ajax-spelers.

De brug is opgebouwd uit betonnen brugpijlers met daarop een betonnen wegdek; leuningen zijn van hout. De brugnaam is terug te vinden op een op de brug staande lantaarnpaal en op de overspanning; dit in tegenstelling tot de "normale" plaats op de brugleuning.

Bijzonder aan de brug is het houtsnijwerk in de linker en rechter balustrade/leuning. Het is werk van Mathieu Nab.[2]