Horst Blankenburgbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Horst Blankenburgbrug
Horst Blankenburgbrug met rechtsboven de naamplaat en in het midden de muurschildering van Johan Cruyff (januari 2020)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam, Park de Meer
Overspant ringwater
Brugnummer 2293
Bouw
Bouwperiode 1998-2002
Gebruik
Weg Middenweg, Wembleylaan
Architectuur
Type verkeersbrug
Architect(en) Scala Architecten
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Horst Blankenburgbrug (brug 2293) is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam.

De brug is een van de weinige verkeersbruggen (de meesten zijn alleen voor langzaam verkeer) die de verbinding vormt tussen Watergraafsmeer en de buurt Park de Meer, die hier tussen 1998 en 2002 uit de grond verrees. Die buurt is geheel omringd door een watergang/ringsloot. De brug tussen de Middenweg (buiten de buurt) en Wembleylaan (in de buurt) kreeg brugnummer 2293. De meeste bruggen in en om de wijk werden ontworpen door Scala Architecten, die ook een deel van de woningen voor hun rekening namen.[1]

In oktober 2005 kregen alle bruggen in deze buurt een naam. Zij werden vernoemd naar spelers uit de selectie van AFC Ajax in haar succesperiode jaren zeventig, toen dat team nog speelde in Stadion De Meer, dat in 1996 plaats maakte voor de wijk. Deze brug werd daarbij vernoemd naar verdediger Horst Blankenburg, die aanwezig was tijdens het onthullen van zijn naamplaat en dat van andere Ajax-spelers.

De brug is opgebouwd uit betonnen brugpijlers met daarop een betonnen wegdek; leuningen zijn van hout. De brugnaam is terug te vinden op een nabij staande lantaarnpaal en op de overspanning; dit in tegenstelling tot de "normale" plaats op de brugleuning. Direct over de brug richting Park De Meer is de Muurschildering Johan Cruijff te zien.