Bart Lambrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bart Lambrecht (Gent, 19 april 1968) is een Belgisch arts en immunoloog. Hij wordt gezien als een autoriteit op het gebied van astma en allergieën[1].

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lambrecht studeerde geneeskunde aan de Universiteit Gent. Hij raakte gefascineerd door de immunologie van astma en allergie en doctoreerde met onderzoek naar de werking van de antigeen presenterende dendritische cel in astma. Dit bood belangrijke inzichten in hoe ons immuunsysteem reageert en antistoffen aanmaakt. Voor dit onderzoek werd hij onderscheiden met verschillende prijzen.

In 1998 trok hij naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij zich specialiseerde in longziekten en fundamenteel onderzoek voerde, niet alleen naar astma, maar ook naar griep en longkanker. In 2006 werd hij hoogleraar immunopathologie aan het medisch centrum dat aan de universiteit verbonden is.

In 2011 werd hij directeur van een van de zeven departementen van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Dit Centrum voor Inflammatie-onderzoek (IRC) bestudeert de aspecten van ontstekingsziekten vanuit een moleculair en celbiologisch perspectief, met het doel om nieuwe manieren van diagnose en behandeling te ontdekken, gebaseerd op biotechnologie.

Lambrecht is ook hoogleraar longziekten aan de Universiteit Gent en houdt zich voornamelijk bezig met patiënten met ernstig astma en afweerstoornissen[2].

Erkentelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]