Barthold Kuijken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barthold Kuijken
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 8 maart 1949
Geboorteplaats DilbeekBewerken op Wikidata
Land Vlag van België België
Werk
Genre(s) Klassieke muziek
Beroep Muzikant
Instrument(en) Fluit
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Barthold Kuijken (Dilbeek, 8 maart 1949) is een Belgisch (Vlaams) fluitist bekend van barokmuziekuitvoeringen op authentieke instrumenten. Samen met zijn broers Wieland Kuijken (cello en viool) en Sigiswald Kuijken (viool) en klavecinist Gustav Leonhardt waren zij pioniers in deze wijze van musiceren.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Barthold studeerde dwarsfluit aan het Brugse conservatorium en het Koninklijk Conservatorium van Brussel en Den Haag. Hij deed veel onderzoek op authentieke muziekinstrumenten. Dit vulde hij aan met historisch bronnenonderzoek (17e-19e eeuw), wat hem hielp bij het bespelen van deze instrumenten.

Hij speelde lange tijd in de barokorkesten Collegium Aureum en La Petite Bande. Daarnaast is hij vooral actief in verschillende kamermuziekensembles, als solist en ook als dirigent. Zijn repertoire gaat van barok tot vroeg-19e-eeuwse muziek en Claude Debussy. Hij nam de belangrijkste werken uit het fluitrepertorium op voor verschillende labels (Accent, Seon, Deutsche Harmonia Mundi, BMG, Sony, Arcana, Opus 111). Hij geeft les in barokfluit op de conservatoria van Brussel en Den Haag.

Barthold Kuijken behaalde in 2007 een doctoraat in de kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel in het kader van de Universitaire Associatie Brussel. De titel van zijn proefschrift was: "The Notation is not the Music - Reflections on more than 40 years intensive practice of Early Music". Het artistieke portfolio bevatte al zijn opnames en publicaties.

Personalia[bewerken | brontekst bewerken]