Naar inhoud springen

Bas Belleman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bas Belleman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Geboren 24 april 1978
Geboorteplaats Alkmaar
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Bas Belleman (Alkmaar, 24 april 1978) is een Nederlandse journalist, essayist, dichter, vertaler en Shakespeare-kenner.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Belleman studeerde cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Hij schreef recensies over proza voor dagblad Trouw. Over poëzie schreef hij stukken voor Passionate Magazine, de Groene Amsterdammer en het poëzietijdschrift Awater.

Ook was hij columnist van dagblad De Gelderlander, schreef hij essays voor Filosofie Magazine en verzorgde hij de programmering van de Maastricht International Poetry Nights. Enkele jaren was Belleman jurylid van de AKO Literatuurprijs.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 verscheen zijn debuutbundel Nu nog volop ventilatoren in de Sandwich-reeks van Gerrit Komrij. De bundel werd genomineerd voor de Cees Buddingh’-prijs voor beste debuutbundel.

De Loep 2023 kreeg Bas Belleman voor het onderzoek dat hij samen deed met Sümeyye Ersoy, Salwa van der Gaag, Belia Heilbron, Anouk Kootstra en Merijn van Nuland. Het onderzoeksteam kreeg dit voor hun onderzoek naar het in kaart brengen van het in 2012 ingevoerde fraudeopsporingssysteem van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in de strijd tegen fraude met de basisbeurs voor uitwonenden. Er bleken opvallend vaak studenten met een niet-westerse migratieachtergrond benaderd te worden. De risico-indicatoren waarmee het algoritme werd gevoed bleken door DUO zelf te zijn bedacht en niet wetenschappelijk onderbouwd.[1] Ook bleken de controleurs die vast moesten stellen of een student met een uitwonendenbeurs op het opgegeven adres woonde, vaak niet objectief te zijn geweest. Het juryrapport noemde de verhalen 'ontluisterend en boosmakend' maar roemde de 'zorgvuldige onderzoeksmethode en de goed onderbouwde, spijkerharde conclusie'. Het onderzoek was een samenwerking van Investico, Trouw, De Groene Amsterdammer, het Hoger Onderwijs Persbureau en NOS op 3.

Van zijn hand verscheen de Nederlandse vertaling Shakespeares sonnetten met daarin A Lover’s Complaint. Het boek bevatte 154 sonnetten. In 2021 won hij voor dit werk de Filter vertaalprijs.[2]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Gedichten[bewerken | brontekst bewerken]

Vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]