Basset hound

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Basset hound
Hondenras
Basset hound
Basisinformatie
Classificatie FCI groep 6, sectie 1 #163
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Basset hound, rood-wit/bruin-wit.
Lijst van hondenrassen

Een basset of basset hound (ook wel bassethond) is een laagbenige jachthond van Engels-Franse afkomst. Kenmerken van de basset hound zijn een robuuste bouw, korte poten, losse hoofdhuid, afhangende onderste oogleden en lange oren. De kortharige vacht is meestal driekleur (zwart-wit-bruin) of rood-wit. De Franse term 'basset' betekent zoveel als laaggesteld en verwijst naar de bouw van de hond.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

De basset is gefokt voor de jacht op klein wild zoals vossen, hazen en konijnen. Door zijn lage bouw beweegt hij zich gemakkelijk door struikgewas en kan hij tijdens het speuren voortdurend zijn neus op de grond houden, wat voor grotere jachthonden lastig is. De basset hound drijft het wild in meuteverband op in de richting van de jager en geeft steeds met luid geblaf aan waar het wild zich bevindt. De hond werd ook wel gebruikt om aangeschoten wild op te sporen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ras stamt af van verschillende Franse en mogelijk Belgische typen laagbenige jachthonden, waarvan de meeste inmiddels uitgestorven zijn. Toen de Engelsen in 1860 de Franse basset (basset artésien normand) ontdekten, kruisten ze het ras met de bloedhond om de fragiele lichaamsbouw te verbeteren. Dit leverde de huidige basset hound op.

Karakter volgens fokkers[bewerken | brontekst bewerken]

De basset wordt omschreven als een intelligente, rustige, aanhankelijke en zachtaardige hond met een groot uithoudingsvermogen. Omdat hij van oorsprong werd gefokt als meutehond is de basset zeer sociaal ingesteld. Dat maakt hem heel geschikt als gezinshond maar hij kan moeilijk alleen zijn. De hond is gefokt om tijdens de jacht veelvuldig zijn stem te laten horen en dit zal hij ook doen als hij alleen wordt gelaten. De basset hound kan goed overweg met kinderen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Dankzij hun speurzin en doorzettingsvermogen presteren deze speurhonden goed bij Clean Boot Hunting. Ze vinden bewegen ook heel leuk.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Basset Hound op Wikimedia Commons.