Batavierenrace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Finish op de Utrack 46e Batavierenrace (2018)

De Batavierenrace is een estafette voor studenten over ruim 175 km in 25 etappes van Nijmegen via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. De Batavierenrace is met 8509 deelnemers (28 april 2012) volgens Guinness Book of Records 's werelds grootste estafetteloop.

Dit grootste studentensportevenement van Nederland vindt jaarlijks eind april of begin mei plaats. De start was altijd in de nacht van vrijdag op zaterdag om 00:00 uur, maar is sinds 2017 anderhalf uur eerder nu er in de binnenstad van Nijmegen wordt gestart. De eerste etappe loopt naar de Radboud Universiteit. Er zijn herstarts in Ulft, Barchem en op de Oude Markt te Enschede. De finish is op de UTrack van de Universiteit Twente, de laatste etappe start sinds 2005 in de binnenstad van Enschede. Na afloop vindt het grootste studentenfeest van de Benelux[1] plaats op de campus van de Universiteit Twente. De meest recente fysieke editie vond plaats op 29 en 30 april 2022. In 2020 en 2021 is er vanwege de coronacrisis een online race georganiseerd.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1972 kwamen enkele Nijmeegse studenten zó enthousiast terug van de (oorspronkelijke) SOLA-estafette in Zweden, dat ze een dergelijk evenement ook in Nederland wilden organiseren. In navolging van de Batavieren, die in 50 vóór Christus op vlotten de Rijn afzakten, werd voor de Batavierenrace dezelfde route gekozen: van Nijmegen naar Rotterdam. In 1973 namen zo'n 600 studenten deel aan de eerste Batavierenrace. Aan deze eerste race dankt de Batavierenrace haar naam, maar vanwege infrastructurele problemen is het traject verplaatst. Sinds 1974 lopen de atleten vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek naar de campus van de Universiteit Twente. Op enkele wijzigingen na is de route vanaf 1974 vrijwel gelijk gebleven. De herstart in Boekelo is verplaatst naar Enschede en in 2011 vond er voor het eerst een herstart plaats in Ulft in plaats van Dinxperlo. In 2017 werd als lustrumstunt een eerste etappe vanaf het centrum van Nijmegen toegevoegd, die zo succesvol was dat hij in 2018 werd herhaald. De prijs voor het winnende team, een houten Zweeds paard, herinnert nog aan de SOLA-estafette.

Afgelastingen[bewerken | brontekst bewerken]

In de historie is het drie keer voorgekomen dat de Batavierenrace niet door kon gaan. De 29e Batavierenrace in 2001 kon niet doorgaan vanwege de MKZ-crisis. Het aansluitende Batavierenfeest heeft toen wel doorgang ondervonden. In 2020 en 2021 zijn de 48e en 49e edities vroegtijdig afgelast vanwege de coronacrisis[2]. Bij de 48e editie is het Batavierenfeest niet doorgegaan, tijdens de 49e editie is er een online feest georganiseerd.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Batavierenrace van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.