Batenburg Techniek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Batenburg Techniek N.V.
Beurs Euronext: BATEN
Oprichting 1911
Oprichter(s) Piet Batenburg
Sleutelfiguren R. van den Broek (CEO) en E.H.M. Driebeek (CFO)
Hoofdkantoor Stolwijkstraat 33
3007 AK Rotterdam
Werknemers 848 (gemiddelde over 2014)
Producten Technisch installatiebedrijf
Omzet Green up.png € 141,4 miljoen (2014)
Winst Green up.png € 2,0 miljoen (2014)
Marktkapitalisatie € 48 miljoen (28 april 2015)
Website www.batenburg.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Batenburg Techniek is een Nederlandse onderneming op het gebied van technische installaties en beursgenoteerd aan Euronext. De familie Van Puijenbroek heeft een groot meerderheidsbelang in het bedrijf.

Geschiedenis[bewerken]

De onderneming is in 1911 opgericht in Rotterdam door Piet Batenburg als N.V. Electro-technisch Bureau P. Batenburg. Hij installeert licht bij bedrijven en particulieren en verkoopt daarnaast radio's. De zaken verlopen goed totdat de beurskrach in 1929 toeslaat. De heer J.C. Hoogerheide neemt het bedrijf in de jaren dertig over.

Na de oorlog fuseert het bedrijf met ingenieursbureau Doorman en men richt zich naast het installeren ook op de handel. De naam van het bedrijf wordt omgedoopt in N.V. Electro Technisch Installatiebedrijf & Handelsbureau v/h P. Batenburg. Ook concurrent I. Hartogs voegt zich in 1951 bij het bedrijf. In 1971 begint men een nieuwe dochteronderneming in Sliedrecht op het gebied van schakelpanelen.

De aandelen van Batenburg zijn sinds 1956 genoteerd aan NYSE Euronext en zijn opgenomen in de categorie lokale aandelen.

In 1986 ontstaat de huidige groep waarbij de handelsactiviteiten in een afzonderlijke divisie terechtkomen. In 2011 bestaat Batenburg Beheer N.V. 100 jaar. Ter gelegenheid van haar eeuwfeest wijzigt het haar naam in Batenburg Techniek N.V.

In juni 2013 vroeg Batenburg het faillissement aan voor installatiebedrijf en ingenieursbureau Koldijk.[1] Koldijk kampt met de aanhoudend slechte omstandigheden in de markt voor utiliteitsbouw. Sinds 2011 werden al maatregelen genomen om de teleurstellende resultaten te keren, maar dit bleek onvoldoende. Bijna 200 banen dreigen bij Koldijk verloren te gaan bij de vestigingen in Zwolle, Lelystad en Almere.[1]

Op 21 september 2015 heeft VPE, de investerings- en beheermaatschappij van de familie Van Puijenbroek, een bod uitgebracht op Batenburg Techniek.[2] VPE had kort daarvoor het aandelenbelang verhoogd van 25,8% naar 35,2% en was verplicht een openbaar bod te doen op alle resterende aandelen.[2] VPE bood 19,50 euro per aandeel en kreeg uiteindelijk ruim driekwart van de aandelen in handen.

Activiteiten[bewerken]

Batenburg Techniek N.V. is actief op het gebied van handel en assemblage, industriële automatisering en gebouwgebonden installaties. Het bedrijf bestaat uit 12 operationele werkmaatschappijen in Nederland en België met in totaal circa 850 medewerkers in 2015. Het bedrijf ontwerpt, levert en onderhoud technische installaties, producten en diensten voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteitsbouw en infrastructuur. Hoewel er enige activiteiten zijn in het buitenland komt het grootste deel van de omzet (95%) nog steeds uit Nederland.

Enkele projecten (elektrotechnisch deel)[bewerken]

Zie ook[bewerken]