Belawan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Belawan
Plaats in Indonesië Vlag van Indonesië
Belawan
Belawan
Situering
Eiland Sumatra
Provincie Noord-Sumatra
Coördinaten 3° 47′ NB, 98° 42′ OL
Detailkaart
Belawan
Belawan
Locatie in Sumatra
Foto's
Chinese koelies uit Shantou verlaten het schip 's Jacob in de haven van Belawan (1900-1915).
Chinese koelies uit Shantou verlaten het schip 's Jacob in de haven van Belawan (1900-1915).
Portaal  Portaalicoon   Indonesië

Belawan (Indonesisch: Pelabuhan Belawan), vroeger ook wel Belawan-Deli genoemd, is een havenstad aan de noordoostkust van Sumatra, Indonesië. De stad is gelegen aan de rivier Deli, nabij de stad Medan. Belawan is de drukste haven in Indonesië buiten Java.

Een regelmatige veerdienst over de Straat van Malakka verbindt Belawan met de Maleise staat Penang. Ook is er een bootverbinding naar Satun in Thailand.

De haven werd gebouwd in 1890, om tabak aangevoerd met treinen te verschepen. De haven werd in 1907 uitgebreid door de bouw van een nieuw gedeelte, bestemd voor de Chinese en autochtone handelaars. De bestaande haven werd vooral voor de Europese scheepvaart gebruikt. In de vroege twintigste eeuw van de haven activiteiten uitgebreid met de groei van grote rubber- en palmolieplantages in het noorden van Sumatra. Louis Couperus gaf in 1921 een beschrijving van de groeiende haven in zijn bundel Oostwaarts. In 1938 was de haven de grootste haven in Nederlands-Indië, gemeten in de waarde van goederen. Het vrachtvolume daalde aanzienlijk na de Indonesische onafhankelijkheid. Na een grootscheepse aanpak van de haven in 1985 en de bouw van een containerterminal, nam de haven ongeveer twintig procent van de totale export van Indonesië voor zijn rekening. De blangrijkste export producten zijn rubber, palmolie, thee en koffie.

Zie ook[bewerken]