Nias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het onderzoeksinstituut NIAS, zie Netherlands Institute for Advanced Study
Nias
Eiland van Indonesië
Nias (Sumatra (hoofdbetekenis))
Nias
Nias peta topografi-id.svg
Locatie
Land Indonesië
Provincie Noord-Sumatra
Locatie Indische Oceaan
Coördinaten 1° 5′ NB, 97° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5121 km²
Inwoners (2010) 756.762
Hoofdplaats Gunung Sitoli
Lengte 125 km
Breedte 40 km
Hoogste punt Gunung Lelematsjua (886 m)
Overig
UTC +7

Nias is een Indonesisch eiland op 125 km voor de westkust van Sumatra in de Indische Oceaan en ligt in de provincie Noord-Sumatra. De hoofdstad van Nias is Gunung Sitoli. In 2010 bedroeg het inwonertal 756.762. Het eiland bestaat voor een groot deel uit laagland en bergen tot 800 meter.

Tot 2003 vormde het een eiland één regentschap (kabupaten) maar het is sindsdien opgesplitst in vijf regenschappen. Er is een plan om van het eiland een aparte provincie te maken.

Cultuur[bewerken]

Door haar geïsoleerde ligging heeft Nias haar eigen cultuur ontwikkeld en deze vast kunnen houden. De bevolking kent haar eigen taal, Li Niha genoemd. De typische oorlogsdansen, mannelijkheidsrituelen en muziek die vooral door de vrouwen worden opgevoerd maken dat het eiland een cultureel leven heeft dat compleet anders is dan de rest van Sumatra.

In de meeste dorpen is een zogenaamde Omo sebua te vinden, het huis van het dorpshoofd. Deze huizen met hun steil oplopende daken kunnen wel zestien meter hoog worden en dienden tevens als fort ten tijde van oorlog tussen de verschillende stammen. Ze zijn zo geconstrueerd dat ze aardbevingbestendig zijn.

Nias kent een aantal goede surflocaties, met name in het zuiden bij de plaats Teluk Dalam. Een aantal van deze locaties wordt weinig bezocht waardoor avontuurlijke surfers het rijk alleen hebben. Om deze reden werd het eiland in de jaren zestig bezocht door reizigers langs het Hippie trail onderweg naar Bali.

Natuurrampen[bewerken]

Op 26 december 2004 werd Nias getroffen door een tsunami als gevolg van een zware zeebeving, waardoor veel doden en gewonden vielen.

Op 28 maart 2005 werd Nias getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.7 op de Schaal van Richter. Circa tweeduizend personen kwamen om. De stad Gunung Sitoli werd voor 80 procent verwoest. Aanvankelijk werd een tsunami-alarm gegeven, maar er deed zich geen tsunami voor. Op 25 april en 27 juli 2006 was er een aardbeving met een kracht van ongeveer 6 op de schaal van Richter.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]