Hippie trail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hippiebus uit 1968
Routes van het Hippie Trail
Freak street in Kathmandu

Hippie Trail is de internationale benaming van de reisroute over land van Europa naar India en Nepal in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. De term hippie verwijst naar de vertegenwoordigers van de trendsettende subcultuur in die periode.

De route voerde vanuit West-Europa, via Joegoslavië en Griekenland of Bulgarije naar de Turkse stad Istanboel. Van daaruit ging het via Perzië (Iran), Afghanistan en Pakistan naar India. Daar waaierden de reizigers uit naar Kasjmir, Nepal, Goa en soms zelfs verder naar Zuidoost-Azië en Australië. Ook waren er reizigers die, veelal komend uit Australië, de reis in omgekeerde richting maakten.

In tegenstelling tot vliegen was reizen over land goedkoop: met een oude VW-bus, liftend, met de trein of met de bus en overnachtend in goedkope hotels kon men voor weinig geld de 10.000 kilometer naar India afleggen. Er bestonden nog slechts weinig georganiseerde reizen naar het Oosten maar wel alternatieve busondernemers die gedeelten van het traject voor weinig geld aanboden. Zo bestond in Amsterdam een opstappunt voor de 'magic bus' die goedkope busreizen naar Griekenland, Turkije en verder aanbood.

De eerste bussen tussen Europa en India werden al eind jaren vijftig op de route gesignaleerd, maar in 1968 - toen The Beatles met hun reis naar India het voorbeeld gaven - kwam de stroom pas goed op gang. Honderdduizenden - mogelijk zelfs miljoenen - jongeren uit Europa en Noord-Amerika hebben in die jaren de reis naar het oosten over de Hippie Trail ondernomen, op zoek naar avontuur, nieuwe indrukken, vrij verkrijgbare cannabis en innerlijke ontplooiing. Eind jaren zeventig (1979) viel, als gevolg van de toen uitbrekende Iraanse revolutie en de oorlog in Afghanistan die de doortocht door deze twee landen te gevaarlijk maakten, het doek.

Het Hippie trail speelt een rol in de film Last Hippie Standing, in de videoclip Down Under van Men at Work, de serie The Serpent (televisieserie) en in het boek Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]