Beleg van Antwerpen (1832)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Belgische Revolutie van 1830

Berchem · Venlo · Maastricht · Tiendaagse Veldtocht (Ravels · Turnhout · Hasselt · Kermt · Leuven) · Antwerpen

Franse loopgraven tijdens het beleg (Horace Vernet, 1840)

Het beleg van Antwerpen vond plaats tussen 15 november en 23 december 1832. Tijdens de Belgische opstand hield het regeringsleger van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden de drie belangrijkste zuidelijke citadellen in handen, namelijk die van Maastricht, Luxemburg en Antwerpen.

Ook na de eerste Franse interventie in 1831, die een einde maakte aan de Tiendaagse Veldtocht, bleef het leger van Willem I deze drie steden controleren. Vanuit de (intussen verdwenen) citadel van Antwerpen had de Nederlandse generaal Chassé de stad urenlang laten beschieten met gloeiende kogels.

Dit was voor de Fransen een aanleiding voor een tweede interventie in 1832. Het Franse Noordelijke Leger onder aanvoering van maarschalk Gérard trok dwars door België om de door Nederlandse troepen verdedigde citadel van Antwerpen vanaf 15 november 1832 te belegeren. De Franse troepen namen de citadel, waar 4.500 Nederlandse soldaten zich met een groot aantal kanonnen hadden verschanst, 24 dagen lang onder vuur met monstermortieren. Deze nieuwe tactiek van generaal Haxo bleek succesvol. Op 23 december 1832 dwongen ze de Nederlandse soldaten tot overgave. De slag had 370 doden geëist aan Franse kant en 560 bij de verdedigers.

Het Monument français in Doornik

Leopold I van België creëerde verschillende eretekens als dank voor de Franse offers. Zo werd de zwaargewonde Franse geniesoldaat Ausseil de eerste ridder in de Leopoldsorde. Hij kreeg zijn medaille op 9 december 1832, terwijl de aanval op de citadel nog bezig was.

Bij de graftombe van Chassé op het kerkhof van de hervormde kerk van Ginneken staat het Citadelmonument als aandenken aan de verdedigers van Antwerpen. Het Franse monument dat in 1897 ontworpen werd om de bevrijding van Antwerpen te herdenken, staat in Doornik omdat het stadsbestuur van Antwerpen het niet wilde hebben. Doornik was de plaats waar de Franse belegeringstroepen België waren binnengetrokken.

Externe link[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • André Martinet, La seconde intervention française et le siège d'Anvers, 1832, Bruxelles, Sociéte Belge de Librairie, 1908, 291p.