Belfort van Dendermonde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadhuis met Belfort, Dendermonde
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Belforten van België en Frankrijk
Het Stadhuis met het Belfort
Land Vlag van België België
Coördinaten 51° 2′ NB, 4° 6′ OL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv (Uitleg)
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 943-005
Inschrijving 1999 (23e sessie)
Uitbreiding 2005
Kaart
Belfort van Dendermonde (België)
Belfort van Dendermonde
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het belfort van Dendermonde stamt uit de 14e eeuw en bevindt zich in de Belgische stad Dendermonde. Het belfort is sinds 4 december 1999 als onderdeel van een groep belforten in België en Frankrijk opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. De toren is 40,30 meter hoog.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het belfort van Dendermonde vormt oorspronkelijk een hoektoren van de lakenhallen waarvan de bouw aanving in 1337 (het linker gedeelte van het gebouw). Later, in 1377 worden ze uitgebreid met het eigenlijke belfort. De Lakenhalle krijgt in de loop van de 15e eeuw de functie van stadhuis.

De romp van de Lakenhalle in natuursteen, typische pui en beeldnissen, heeft woelige periodes van oorlogen doorstaan. De spits van de belforttoren is daarentegen herhaaldelijk getroffen, vernield en vervangen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is haast de hele stad vernield maar de buitenmuren van het stadhuis bleven gespaard.

Het stadhuis werd zwaar beschadigd op 17 september 1914: de spits van het belfort en de beiaard (40 klokken) kwamen naar beneden en het stadsarchief ging verloren. De heropbouw (1925 en 1926) maakte komaf met wansmakelijke restauraties in het verleden.

De huidige functie van het gebouw is gericht naar het publiek en alle dagen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur toegankelijk. Er is werk te zien van de in Dendermonde geboren kunstschilders Jan Verhas en Franz Courtens. De huwelijksceremonies hebben er plaats en de openbare vergaderingen van het gemeentebestuur. Men vindt er het toeristisch infokantoor op de benedenverdieping. Andere diensten en de kantoren van de schepenen zijn nu ondergebracht in het Administratief Centrum in de Franz Courtensstraat.

Beiaard[bewerken | brontekst bewerken]

De Beiaard met handklavier maakt het nog steeds mogelijk om de klokken te bespelen, er zijn regelmatig concerten (elke zondag en maandag tussen 11 en 12u). Aanvankelijk was er enkel een aan een uurwerk gekoppelde uurklok. De in 1526 geleverde horloge was voorzien van een spel van zes klokken. In 1548 werd het klokkenspel uitgebreid tot 15 klokken. Tussen 1732 en 1825 goten diverse leden van de Leuvense familie Van den Gheyn 40 klokken voor de beiaard. Dat alles ging echter verloren in 1914.

In 1975 werd een nieuwe stadsbeiaard geïnstalleerd die 49 klokken telt, met een totaal gewicht van 6800 kg. Hij werd gegoten door de nog enige bestaande klokkengieter in Vlaanderen: Sergeys uit Leuven. Dendermonde bezit hierdoor een zogenaamde volledige beiaard naar de Mechelse standaard. De beiaard speelt automatisch om het kwartier, concerten zijn er iedere zondag en maandag van 11 tot 12u.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dendermonde town hall van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.