Benedictus Hubertus Danser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Benedictus Hubertus Danser
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 24 mei 1891, Schiedam
Overleden 18 oktober 1943, Groningen
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep Botanicus
Standaardafkorting Danser
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Benedictus Hubertus Danser aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Benedictus Hubertus Danser (Schiedam, 24 mei 1891 – Groningen, 18 oktober 1943), vaak afgekort als B.H. Danser, was een Nederlands taxonoom en botanicus. Danser was gespecialiseerd in de plantfamilies Loranthaceae, Nepenthaceae en de duizendknoopfamilie (Polygonaceae).

In 1928 publiceerde Danser in The Nepenthaceae of the Netherlands Indies. Dit was een grondige herziening van de taxonomie van de Nepenthes-soorten uit Nieuw-Guinea, het Maleisisch schiereiland en de Indische Archipel, met uitzondering van de Filipijnen. Danser onderscheidde 65 soorten, waarvan hij 17 voor het eerst beschreef.[1] Dit is aanzienlijk minder dan de huidige ruim 160 beschreven soorten,[2] maar desondanks verwijzen veldonderzoekers nog regelmatig naar Dansers publicatie. Later beschreef Danser nog twee soorten: Nepenthes spathulata in 1935 en Nepenthes densiflora in 1940.

Vernoemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ter ere van Danser is hij vernoemd bij een aantal taxa, zoals het geslacht Dansera (Fabaceae) en de soorten Nepenthes danseri[3] (Nepenthaceae), Rumex danseri (Polygonaceae) en Taxillus danseriana (Loranthaceae).