Berend de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Berend de Vries
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1977
Functie Wethouder Tilburg
Partij D66
Politieke functies
2010-heden Wethouder Tilburg
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Berend de Vries (Haarlem, 1977) is een Nederlands politicus voor Democraten 66 (D66). In die hoedanigheid is hij sinds 2010 wethouder in Tilburg.

Persoonlijk[bewerken]

De Vries groeide op in de Achterhoek, maar woont sinds 1995 in Tilburg. Daar studeerde hij Nederlands Recht aan de Universiteit van Tilburg. Aan die instelling werkte hij enige jaren als onderzoeker. Daarna werd hij senior beleidsadviseur bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

Politieke loopbaan[bewerken]

In 2006 stelde De Vries zich verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Hij stond op plek 29 op de kandidatenlijst van D66. De partij haalde bij die verkiezingen slechts 3 zetels en dus was er geen plek voor hem in het parlement.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 was Berend de Vries lijsttrekker voor D66 in Tilburg. Mede door het landelijke succes van de partij, behaalde de partij onder zijn leiding een winst van 4 zetels. Daarmee ging D66 van 1 zetel naar 5 zetels in de raad. Door die winst kon de winnaar van de verkiezingen, de Partij van de Arbeid, niet om D66 bij de college-onderhandelingen. De Vries was in de college-onderhandelingen de vertegenwoordiger van de democraten. Op donderdag 8 april 2010 waren de onderhandelingen voltooid en werd het nieuwe college van PvdA, VVD, D66, GroenLinks en CDA gepresenteerd. D66 leverde 1 van de 7 wethouders en droeg De Vries voor. In het college is hij verantwoordelijk voor Grondzaken, Milieu, Wonen, Bestuurlijke Vernieuwing, P&O, Internationale Samenwerking en de projecten Piushaven en Veemarktkwartier. Ook is hij wijkwethouder Binnenstad.

Sinds oktober 2010 is De Vries op verzoek van het rijk klimaatambassadeur en neemt in die hoedanigheid deel aan het ambassadeursoverleg van decentrale overheden en het rijk.