Bernard Winsemius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bernard Winsemius
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Bernard P. Winsemius
Geboren 1945
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1970 - heden
Stijl Klassieke muziek
Beroep(en) organist en beiaardier
Label(s) Universal Music B.V. NM Classics
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Bernard P. Winsemius (Ternaard, 1945) is een Nederlands organist en beiaardier.

Organist[bewerken | brontekst bewerken]

Winsemius studeerde aan het Amsterdams Conservatorium niet alleen orgel, maar ook koor- en orkestdirectie. Zijn studie werd in 1970 bekroond met de Prix d'Excellence.
Hij is organist in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij was onder meer de organist bij het kerkelijk huwelijk van prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari 2002 en tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013.

Beiaardier[bewerken | brontekst bewerken]

Bovendien studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. In 1971 werd ook daar zijn studie bekroond met de Prix d'Excellence.
Hij was stadsbeiaardier van Haarlem op de toren van de Grote of Sint-Bavokerk[1] en de Bakenesserkerk en van Amsterdam op de Zuidertoren. Hij bespeelde daar wekelijks deze gemeentelijke carillons. In Haarlem werd hij opgevolgd door Rien Donkersloot. In Amsterdam door Gideon Bodden en Boudewijn Zwart.

Docent[bewerken | brontekst bewerken]

Winsemius was orgeldocent aan de Hogeschool voor Muziek en Dans in Rotterdam en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Voor dit instituut gaf hij les op de beiaardschool in Amersfoort. Als docent gaf hij onder meer les aan Wouter Koelewijn, Yu Nagayama en Hugo Bakker. Daarnaast was hij vele jaren docent aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten van het Internationaal Orgelfestival Haarlem.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1971: De Vereniging Vrienden van het Concertgebouworkest verlenen hem de Zilveren Vriendenkrans.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]