Bernard van Vlijmen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bernard van Vlijmen
van Vlijmen (foto Jacob Merkelbach 1925)
van Vlijmen (foto Jacob Merkelbach 1925)
Persoonsgegevens
Volledige naam Bernardus Alfons Ignatus Gerardus van Vlijmen
Geboren Den Haag, 23 oktober 1895
Overleden Bardolino (Italië), 1 augustus 1977
Beroep(en) schilder, tekenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Bernardus Alfons Ignatus Gerardus (Bernard) van Vlijmen (Den Haag, 23 oktober 1895Bardolino (Italië), 1 augustus 1977) was een Nederlandse kunstschilder, grafisch ontwerper, illustrator, politiek tekenaar, tekenaar, aquarellist, boekbandontwerper en pastellist.

Levensloop[bewerken]

Zicht vanaf de Boulevard op door WO II oorlogsgeweld kapotgeschoten stad. Collectie: Zeeuws maritiem muZEEum.

Van Vlijmens moeder overleed bij zijn geboorte. Bernard van Vlijmen sr. verhuisde in 1895 met zijn gezin naar Schijndel, Bernard jr. woonde en werkte vervolgens in Amsterdam tot 1940; daarna in Naarden en sinds 1963 in het Italiaanse Bardolino. Hij was leerling van de Rijksnormaalschool (akte tekenen) en van de Rijksakademie van beeldende kunsten, beide in Amsterdam onder leiding van Nicolaas van der Waay.

Daarna studeerde hij één jaar in Italië en werkte ook in Spanje, Zwitserland en Zuid-Amerika. Hij schilderde en tekende portretten in naturalistische stijl. Van Vlijmen werkte als tekenaarvoor diverse week- en dagbladen. Karakteristiek zijn zijn potloodtekeningen van fabrieks- en kantoorinterieurs. Voor de serie albums Zwerftochten in Ons Land voor de N.V. Koek- en Beschuitfabriek G. Hille en Zn. in Zaandam ontwierp hij de omslagen en tekende hij de illustraties.

Voorts tekende hij in de jaren dertig de banden van verschillende kinderboeken van J.B. Schuil, zoals De Katjangs en De Artapappa's. In het Belastingmuseum in Rotterdam hangt een door hem gemaakt schilderij van minister van Financiën Willem Treub.

In 1952 schilderde hij zijn meesterwerk, een levensgroot portret van de toenmalige Engelse prinses Elizabeth te paard, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de kunstcollectie van Buckingham Palace. In 1973 bracht hij in eigen beheer zijn autobiografie Mijn leven als kunstschilder uit.

Bernard van Vlijmen was twee keer getrouwd; hij had een dochter uit zijn eerste huwelijk. Hij overleed in 1977 in Italië op 81-jarige leeftijd.[1]

Bron[bewerken]