Beter Alternatieven Nastreven Als Apathisch Nietsdoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
BANAAN
Afbeelding gewenst
Algemene gegevens
Partijvoorzitter Louis Standaert
Actief in Vlag van België België
Ideologie / Geschiedenis
Richting Rechts
Ideologie Progressief liberalisme
Opgericht 1995
Opheffing 1997
Afsplitsing van ROSSEM
Opgegaan in Vivant
Portaal  Portaalicoon   Politiek
België

BANAAN (backroniem voor Beter Alternatieven Nastreven Als Apathisch Nietsdoen) was een politieke partij in Vlaanderen. Slagzin was tegen extreem recht, een verwijzing naar extreem rechts.

Naamgeving[bewerken]

Het woord als na een vergrotende trap, in dit geval: beter, is incorrect. Correct zou zijn: beter dan. In de naam van de politieke partij is bewust voor als gekozen, zodat het letterwoord "banaan" zou ontstaan.

Geschiedenis[bewerken]

BANAAN was een van de protestpartijen die ontstonden uit het ongenoegen over politieke en juridische schandalen in België in de tweede helft van de jaren 90. Net als WOW was BANAAN een afscheuring van ROSSEM, de protestpartij van Jean-Pierre Van Rossem. Financier was onder andere Roland Duchâtelet, die later een meer mediagerichte partij stichtte met hetzelfde programma, Vivant.

De partij BANAAN nam enkel deel aan de verkiezingen van 1995 en behaalde toen 40.098 stemmen (0,7 %). Hierna werd de partij opgedoekt, maar veel van de leden zag men later terug in de nieuwe partij Vivant. Op 6 februari 2007 kondigde toenmalig voorzitter van Vivant, Duchâtelet, volgens sommige kranten aan dat de Nederlandstalige afdeling van zijn partij zal opgaan in de Open Vld. 's Anderendaags nuanceerde hij dit bericht evenwel door expliciet te beklemtonen dat Vivant als beweging wel degelijk blijft bestaan. Uit BANAAN kwam ook nog een kleine partij voort in Brussel met de naam Tarte.

Partijprogramma[bewerken]

BANAAN eiste onder meer een basisinkomen voor iedere volwassene en de verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op verbruik.

Bekende (oud-)leden[bewerken]