Better Man (Pearl Jam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Better Man is een nummer van de Amerikaanse rockband Pearl Jam van het derde album van de band: Vitalogy uit 1994.

Tekst & oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals alle andere nummers op Vitalogy is de tekst geschreven door zanger Eddie Vedder. Een stuk van de tekst schreef Vedder al tijdens zijn middelbareschooltijd: “Ik schreef Better Man voordat ik legaal kon drinken”. In een ander interview zegt Vedder: “Soms denk ik eraan hoever ik het geschopt heb van de tiener die op zijn bed in San Diego het nummer Better Man schreef en zich afvroeg of iemand het ooit zou horen”.

Vedder speelde het nummer eerst met de band Bad Radio, en later met Pearl Jam. De bandleden, inclusief Vedder, waren huiverig om het op het album Vs. te zetten en het werd uiteindelijk geweerd vanwege de toegankelijkheid van het nummer. Producent Brendan O'Brien zei hierover: “Toen ik het tijdens de eerste opnamesessie hoorde riep ik: “Man, dat wordt een hit!”. Eddie stribbelde tegen, en ik wist meteen dat ik iets verkeerds had gezegd”.

Toen het nummer in 2006 op VH1 Storytellers werd gespeeld, introduceerde Vedder het als een nummer over “misbruik in relaties”. Voordat Pearl Jam het nummer op 3 april 1994 in Atlanta live speelde, zei Vedder dat het was opgedragen aan de “bastard that married my mum”. Hiermee refereerde hij aan zijn stiefvader. Dit concert is in drie delen uitgegeven via de Dissident-singles.

Commercieel succes[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks dat het nummer niet als single is uitgegeven, bereikte Better Man plek #1 op de Amerikaanse Billboard Mainstream Rock Tracks lijst en bleef daar acht weken staan. Het werd een geliefd nummer voor radiostations en het meest populaire nummer van het album Vitalogy.

Live[bewerken | brontekst bewerken]

Better Man werd in mei 1993 voor het eerst live gespeeld tijdens een geheime show voor een klein publiek in San Francisco. Sindsdien is het een van de meest gespeelde nummers. Van het album Vitalogy is alleen Corduroy meer live gespeeld. Tijdens concerten laat Vedder het zingen van de introductie vaak over aan het publiek. Tijdens het concert in het Gelredome in Arnhem in augustus 2006 speelde Vedder een stuk van Bob Marleys No Woman, No Cry voorafgaand aan Better Man.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pearl Jam heeft vier nummers met het woord “Man” erin: Better Man, Nothingman, Man of the hour en Leatherman.
  • Filipe Pinto, winnaar van de derde editie van de Portugese Idols in 2010, zong Better Man in de finale.

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21
Better Man ---------------------1037 997
  1. Een getal geeft de plaats aan, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.