Beursgebouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Beurs (handelsinstituut))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De New York Stock Exchange aan Wall Street

Een beursgebouw is een gebouw waarin gehandeld wordt in aandelen, obligaties en/of opties, diamanten, graan, verzekeringen enzovoorts.

In de Romeinse oudheid werd gehandeld in de basilica. In de Middeleeuwen kwamen handelaren in Brugge bijeen in het huis van een familie Van der Buerse. Vanuit Brugge zou het idee van een beurs zich over Europa hebben verspreid.

Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

In Amsterdam ontmoetten handelaren elkaar aanvankelijk in de galerij van het stadhuis, maar in 1608-1609 werd aan het Rokin, bij de Dam, de eerste Amsterdamse beurs gebouwd. Het gebouw was ontworpen door Hendrick de Keyser. De beurs speelde een belangrijke rol in het economische succes van de stad tijdens de Gouden Eeuw. In 1835 werd het gebouw gesloopt. Het beurspoortje, de onderdoorgang van de Dam naar het Rokin, herinnert nog aan deze beurs. (Het huidige beurspoortje is echter niet het originele poortje; dit werd in 1912 werd weggehaald en ligt nu opgeslagen op de werf van Bureau Monumentenzorg.)

Jan David Zocher ontwierp een nieuw beursgebouw. Het leek op een Griekse tempel, en werd op 10 september 1845 door koning Willem II geopend. In het jaar 1884 schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit voor een nieuw beursgebouw. Dit zou worden gebouwd op een pas gedempt stuk van het Damrak en moest het beursgebouw van Zocher vervangen omdat dit bouwvallig was geworden. Nadat eerst nog een plan voor verbouwing van de beurs van Zocher was gemaakt, werd ten slotte gekozen voor een door Hendrik Petrus Berlage ontworpen gebouw, dat tegenwoordig bekendstaat als de Beurs van Berlage. De beurs van Zocher werd in 1903 afgebroken. Op deze plaats staat tegenwoordig warenhuis De Bijenkorf.

New York[bewerken | brontekst bewerken]

In New York tekenden 24 effectenhandelaren op 17 mei 1792 een overeenkomst onder een boom in Wall Street. Op 8 maart 1817 werd de organisatie New York Stock & Exchange Board genoemd. Ze huurden voor 200 dollar per maand een kamer op nummer 40 en kwamen daar regelmatig bijeen. In 1903 werd een nieuw beursgebouw geopend op Wall Street nummer 11. Dit is waarschijnlijk het bekendste beursgebouw ter wereld.

Bekende beursgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

België[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]