Big Brother (George Orwell)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Big Brother op een affiche

Big Brother ('Grote Broer') is een begrip uit de dystopische roman 1984 van George Orwell.

Big Brother is het almachtige, onfeilbare staatshoofd van Oceania. Hij heeft altijd gelijk en neemt nooit verkeerde beslissingen. Zijn ware naam is onbekend. Niemand weet zelfs of hij wel een persoon is. Het is mogelijk dat hij overleden is en opgevolgd door een ander, maar niemand die het weet.

Oorsprong van de term[bewerken]

In zijn in 1948 geschreven roman 1984 schetst Orwell een onmenselijke dictatoriale eenpartijstaat die in alle opzichten volledig beheerst wordt door de Partij. De alom aanwezige leider van de Partij wordt Big Brother genoemd. Iedere bewoner van het land wordt voortdurend in de gaten gehouden met camera's, die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurt onder de leuze Big Brother is watching you ('Grote Broer houdt je in de gaten').

Het boek 1984 was een scherpe aanklacht tegen het sovjetcommunisme en de Sovjet-Russische leider Stalin, die model heeft gestaan voor Big Brother. Daarnaast is het boek een waarschuwing voor wat er, ook in een niet communistische regering, in het verschiet kan liggen wanneer mensen hun individualisme kwijtraken. De roman kwam in het jaar 1984 behoorlijk in de publiciteit en had toen nog weinig aan actualiteit ingeboet, omdat de Koude Oorlog nog volop aan de gang was. Sinds die tijd heeft de term ‘Big Brother is watching you’ een aantal jaren een rol gespeeld in het privacydebat over de uitbreiding van controletaken van de overheid door het koppelen van databestanden en het plaatsen van observatiecamera's op straat.

Het Nederlandse televisieprogramma Big Brother, waarin bewoners van een huis 24 uur per dag gevolgd worden, is vernoemd naar dit gegeven.