Blauwe spat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Blauwe spat
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Trichogaster trichopterus2004.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Perciformes (Baarsachtigen)
Familie:Osphronemidae
Geslacht:Trichogaster
Soort:Trichogaster trichopterus
Ondersoort
Trichogaster trichopterus sumatranus
Ladiges, 1933
Afbeeldingen Blauwe spat op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blauwe spat op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen
Eigenschappen
Grootte vis 15 centimeter
Watertemperatuur 22-28 °C
pH 7-7,5
DH 12-16°
Minimum aquariumgrootte 120 centimeter
Portaal  Portaalicoon   Vissen

De blauwe spat of blauwe goerami (Trichogaster trichopterus sumatranus) is een vis uit de familie echte goerami's of Osphronemidae, maar werd vroeger tot de familie Anabantidae gerekend.

Algemeen[bewerken]

Het is een ondersoort van Trichogaster trichopterus, ook wel bekend als driestipgoerami maar ook als blauwe goerami. Er is van deze vis ook nog een kweekvorm, de blauwe goerami cosby (Trichogaster trichopterus cosby). De wetenschappelijke naam van de blauwe spat betekent:

  • Tricho(-)gaster; draden aan de (-)buik
  • Tricho(-)pterus; draad (-)vinnig
  • Sumatranus; afkomstig van Sumatra

Beschrijving[bewerken]

De kleuren en patronen zijn zeer veelzijdig; groene tot blauwe exemplaren komen voor, met dwarsstrepen, vlekken of stippen. De maximale lengte is ongeveer 15 centimeter en de vis heeft vanaf de zijkant gezien een eivormig silhouet, met name door de lange, naar achter breder wordende buikvin. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat deze laatsten een ronde rugvin hebben, die van mannetjes is spits. Kenmerkend zijn de twee lange, sliertige baarddraden onder de buik, iets achter de kop. Veel exemplaren, maar niet allemaal, hebben drie stippen die ongeveer even ver van elkaar afstaan, een op de staartbasis, een op het midden van de flank en de derde stip bestaat uit het oog. Dit geldt voor alle ondersoorten van de afgebeelde soort Trichogaster trichopterus, bij het exemplaar op de foto ontbreken de stippen.

Levenswijze[bewerken]

Voor de voortplanting wordt een schuimnest gemaakt, het waterpeil verlagen doet de vis denken dat de voortplantingperiode is aangebroken. De blauwe spat geniet grote bekendheid in de aquariumwereld vanwege het rustige karakter, acceptatie van allerlei soorten voedsel en een met name de grote tolerantie van soorten habitat en weinig eisen stelt aan de waterkwaliteit. Als de watertemperatuur tussen de 22 en de 28 graden ligt dan is dat optimaal. Het zijn erg rustige vissen.