Blauwkroontje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blauwkroontje
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Stavenn Loriculus galgulus 00.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld)
Geslacht:Loriculus (vleermuisparkieten)
Soort
Loriculus galgulus
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen Blauwkroontje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Blauwkroontje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Het blauwkroontje (Loriculus galgulus) behoort tot de familie van de Psittaculidae (papegaaien van de Oude Wereld) en het geslacht vleermuisparkieten.

Beschrijving[bewerken]

Deze vleermuisparkiet is 12 cm lang en is overwegend groen gekleurd. Het blauwkroontje en andere vogels uit dit geslacht worden vleermuisparkieten genoemd omdat ze net als vleermuizen en vleerhonden onderste boven hangend kunnen rusten en slapen.

Het mannetje heeft een blauwe vlek op de kop en een rode keelvlek, het vrouwtje mist beide. De stuit en het grootste deel van de vrij korte staart is rood en de poten zijn lichtgrijs.

Verspreiding en leefgebied in het wild[bewerken]

Deze vogel komt in het wild voor in Indonesië, Thailand en Maleisië. Het blauwkroontje komt algemeen voor in regenwoud en secondair bos.

Status[bewerken]

Het blauwkroontje heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd en er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Om die redenen staat deze soort vleermuisparkiet als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Verzorging[bewerken]

De blauwkroontjes zijn vogels die niet zonder een warme omgeving kunnen. Daarom mogen ze alleen in de warmste zomermaanden in een buitenvolière gehouden worden. Zelfs dan moeten ze op een goed beschutte plaats kunnen zitten. Hun voedsel bestaat uit allerlei zachte vruchten bijvoorbeeld vijgen, bananen, zachte peer, besjes, appels en kleine insecten. Zachte, geweekte of voorgekookte zaden komen ook in aanmerking, zoals gekookte rijst.

Sociaal[bewerken]

Dit vogeltje is heel sociaal en is het liefst in gezelschap van een of meerdere soortgenoten. Zoals de meeste papegaaiachtigen vliegt hij niet alleen, maar mag hij ook graag klauteren.