Bloemencorso Bollenstreek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het corso in 2010.
Het corso in 1972.

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is een van beroemdste corso's ter wereld en trekt jaarlijks een internationaal miljoenenpubliek.[bron?] Behalve dat het bloemencorso het enige evenement van dit kaliber is dat zich afspeelt in het voorjaar, is het eveneens het enige corso dat wordt opgebouwd met bolbloemen zoals hyacinten, tulpen en narcissen.

Jaarlijks rijdt dit bloemencorso op de eerste zaterdag na 19 april een 40 km lange tocht van Noordwijk naar Haarlem. De route loopt van Noordwijk via Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek, Heemstede. De kleurrijke optocht eindigt in Haarlem, waar de praalwagens nog een dag te bezichtigen zijn. Op vrijdagavond voorafgaand aan corsozaterdag rijdt het Bloemencorso van de Bollenstreek feestelijk verlicht door Noordwijkerhout.

De optocht bestaat uit ongeveer twintig praalwagens en meer dan dertig rijk met bloemen versierde luxe en bijzondere wagens. De stoet wordt begeleid door muziekkorpsen.

Historie[bewerken]

Voor de geboorte van het Bloemencorso van de Bollenstreek moet worden teruggeblikt naar de jaren veertig. De Tweede Wereldoorlog was ten einde en de behoefte aan feesten en gezelligheid was groot. Het organiseren van corso's kwam op gang. De stoet bestond toen nog uit een paar met bloemslingers en bloemtoeven versierde vrachtauto's en handkarren. Het plaatselijke muziekkorps ging vooraf. Later werden ook kindercorso's in het leven geroepen.

Het allereerste Bloemencorso van de Bollenstreek dateert uit 1947 en daarbij was het Willem Warmenhoven, een amarylliskweker uit Hillegom, die de bedenker was van de allereerste volwassen praalwagen in de vorm van een walvis. Op een krakkemikkig vrachtwagentje werd een vorm opgebouwd en werden hyacinten verdekt. Hillegom nodigde Sassenheim en Lisse uit om mee te werken aan een groots opgezet corso en een klein corsocomité werd opgericht. Het voorjaarscorso is nauw verbonden met de voorjaarsbloemententoonstelling Keukenhof.

Corso-ontwerpers[bewerken]

Een halve eeuw waren vader en zoon Jos en Kees van Driel verantwoordelijk voor de corso-ontwerpen. Aansluitend wierp in 2000 en 2001 Hans Warmerdam zich op als corso-ontwerper. Van 2002 tot en met 2006 kwamen de ontwerpen van de hand van Heleen Valstar. De corso's in 2007 en 2008 werden ontworpen door JoraVision. In 2009 hebben Margriet van Dam en Jan Guldemond deze taak overgenomen, in eerste instantie samen met Elise Eveleens, maar sinds 2011 ontwerpen zij de praalwagens voor het Bloemencorso van de Bollenstreek gezamenlijk. Na het plotselinge overlijden van Margriet van Dam is Wilma Mesman aangesteld als artdirector van het Bloemencorso.

Externe links[bewerken]