Bloody mary

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bloody Mary (cocktail))
Dit artikel gaat over de drank. Voor andere betekenissen, zie Bloody Mary (doorverwijspagina).
Een bloody mary

Een bloody mary is een gemixte drank, hoofdzakelijk bestaand uit tomatensap en wodka.[1] Een extra luxe mix bevat ook limoensap. Voor de smaak worden vaak nog enkele druppels worcestersaus en tabasco toegevoegd en wat peper. Als 'roerstaaf' wordt vaak een stengel bleekselderij gebruikt.

De verhoudingen in een glas bloody mary zijn als volgt: drie delen wodka, zes delen tomatensap en (eventueel) een deel limoensap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze cocktail zou rond 1920 voor het eerst zijn gemixt, in Harry's New York Bar te Parijs, en werd destijds vanwege zijn rode uiterlijk 'Bucket of Blood' genoemd, later 'Red Snapper'. De oorsprong van de huidige naam is niet zeker. De bloody mary zou zijn genoemd naar de 16e-eeuwse koningin Maria I van Engeland, die vanwege haar zware vervolging van protestanten de bijnaam "Bloody Mary" had. George Jessel beweerde echter dat hij de cocktail had genoemd naar een vriendin, Mary Geraghty.[2] Ook wordt wel verondersteld dat de naam een verwijzing is naar Mary Welsh, de echtgenote van Ernest Hemingway.[3]

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

De bloody mary kent de nodige varianten waarbij de wodka wordt vervangen door andere sterke drank. Een variant op basis van gin wordt een bloody margaret genoemd. Met tequila wordt een bloody maria genoemd, met sake een bloody geisha en met absint een bloody fairy.

De alcoholvrije variant wordt gemaakt met extra tomatensap of een mix die de smaak van de wodka nabootst. Alcoholvrij wordt deze dan virgin mary, bloody shame, bloody virgin of virgin bloody Mary genoemd.

Zie de categorie Bloody Mary van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.