Blow Up (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blow Up
Genre amusement
Speelduur per afl. 90 minuten (incl. reclame)
Presentatie Chantal Janzen (2022)
Martijn Krabbé (2022-heden)
Leonie ter Braak (2023-heden)
Jury Guido Verhoef
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Productiebedrijf EndemolShine Nederland
Uitzendingen
Start 3 juni 2022
Afleveringen 12 (1 juli 2023)
Seizoenen 2
Netwerk of omroep RTL
Zender RTL 4
Streamingdienst Videoland
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Blow Up is een Nederlands televisieprogramma dat uitgezonden wordt door RTL 4 en online te bekijken is via Videoland. De oorspronkelijke presentatie van het programma was in handen van Chantal Janzen en Martijn Krabbé[1]; voor het tweede seizoen werd Janzen vervangen door Leonie ter Braak.[2]

Format[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma gaat een groep bestaande uit zeven kandidaten de strijd met elkaar aan om de titel 'beste ballonartiest'. Iedere aflevering krijgen de kandidaten een nieuwe opdracht waarin ze hun talent moeten tonen aan de hand van ballonnen. De opdrachten komen in verschillende vormen en maten. Bij de meeste opdrachten werken de kandidaten zelfstandig, bij andere moeten ze in duo's werken. Tevens staan er iedere opdracht nieuwe onderwerpen centraal; zoals onderwaterwereld, Disney-figuren, praalwagens en jurken die daadwerkelijk door een model gedragen gaan worden. Daarnaast krijgen ze voor iedere opdracht ook een ander tijdsbestek om eraan te werken, dit verschilt van 10 minuten tot 2 uur en zelfs tot 12 uur. Hierbij worden opdrachten die langer dan 10 uur duren verspreid over twee dagen, zodat de ballonkunstenaars tussendoor kunnen uitrusten.

De opdracht wordt aan het einde van de aflevering beoordeeld door vast jurylid Guido Verhoef, hij wordt iedere aflevering bijgestaan door een gastjurylid dat wat te maken heeft met het betreffende onderwerp.

De eerste aflevering is een opwarmertje en daarom hoeft er na die aflevering niemand naar huis.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het programma is het eerste wereldwijde programma over ballonkunst.[3] De presentatie van het eerste seizoen van het programma was in handen van Chantal Janzen en Martijn Krabbé. De eerste aflevering van dit seizoen werd uitgezonden op vrijdagavond 3 juni 2022 en werd bekeken door 775.000 kijkers, daarmee was het de zevende best bekeken programma van die dag.[4]

In oktober 2022 maakte RTL bekend dat het programma verlengd zou gaan worden met een tweede seizoen, tegelijk werd bevestigd dat Chantal Janzen door een te volle agenda niet terug zou keren voor het nieuwe seizoen.[5] Op 24 maart 2023 werd Leonie ter Braak onthuld als de opvolgster van Janzen.[6] Het tweede seizoen wordt bovendien niet op vrijdagavond, maar op zaterdagavond uitgezonden.

Het format werd doorverkocht aan onder andere Australië, Nieuw-Zeeland en Duitsland.[7][8]